Basescu: Statul nu poate fi necompetitiv sau corupt fara un partener - mediul privat. Responsabilitatea trebuie asumata de ambele parti

Fara Autor | 14.12.2011

Pe aceeași temă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că statul nu poate fi considerat singur vinovat de necompetitivitate sau de corupţie, ci că trebuie să se ia în vedere şi partenerul său - mediul privat. Preşedintele Băsescu a precizat că nu încearcă să găsească pe altcineva responsabil de aceste probleme, însă responsabilitatea trebuie împărţită şi asumată de ambele părţi.

"Competitivitatea unei ţări nu poate fi dată numai de Guvern şi administraţie. Sectorul privat este parte a indicatorilor de competitivitate a unei ţări", a declarat preşedintele Băsescu, citat de Mediafax.
 
Ca exemplu, şeful statutului a numit companii precum Nokia, Ford sau "marile consultanţe cu nume mari din România care în bună înţelegere cu constructorul dau ministerului facturi mai mari cu 50%" şi a întrebat cum a contribuit sistemul bancar la competivitatea României.
 
"Cât de competitivă a fost analiza în finanţarea aproape fără limită? Cât de competitiv este să dai credite cu buletinul?", a adăugat Băsescu.
 
Mai mult, corupţia dintr-o ţară ţine atât de stat, cât şi de mediul privat, a spus Băsescu, explicând că un funcţionar nu poate fi corupt dacă nu există cineva care să dea mită, la fel cum un minister nu poate plăti cu 50% mai mult pentru un contract dacă nu există un consultant care să facă o expertiză în acest sens.
 
"Să ieşim din ipocrizie. Dacă există corupţie, singur statul nu poate fi corupt, are un partener. Statul nu poate fi singur neperformant. Are un partener şi acesta este economia privată", a susţinut preşedintele Băsescu. El a subliniat că asumarea responsabilităţii trebuie făcută de ambele părţi.
 
Ca o soluţie la lipsa competivităţii din mediul administrativ, şeful statului a spus că până când nu vot fi instaurate criterii de carieră, el precizând că un preşedinte poate să ceară, dar că important este ce decid partidele, care nu pot renunţa la numirile pe criterii politice.
 
"Nu vom avea o administraţie competitivă până nu vor fi instaurate criterii de carieră", a susţinut preşedintele Băsescu.
 
El a adăugat că, probabil, replica pe care o va primi va fi că este preşedinte din 2007.
 
"Preşedintele poate să ceară, important este ceea ce decid partidele", a adăugat Traian Băsescu. Şeful statului a susţinut că partidele nu pot renunţa încă la numirile pe criterii politice.
 
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că cel mai mare politician al lumii a apărut şi el se numeşte "piaţa", care a pus politicienii din Europa "cu spatele la zid", iar conflictul "piaţă- politicieni" trebuie rezolvat printr-un "armistiţiu" pe 3,4,5 ani. 
 
În ultima perioadă, nu a mai auzit niciun politician referindu-se la electorat, ci "toţi încearcă să satisfacă piaţa" şi a sugerat că un armistiţiu între cei doi actori este o soluţie, deoarece piaţa nu îi poate omorî pe cei care i-au oferit cel mai mult, adică Guvernele, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la prezentarea Raportului de Competitivitate al Camerei de Comerţ Americană din România (AmCham).
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22