Batalia pentru Curtea de Conturi. Ce inlocuitor al lui Nicolae Vacaroiu va gasi PSD?

E.b. | 19.09.2017

Curtea de Conturi va ramane in octombrie fara presedintele Nicolae Vacaroiu, fara vicepresedintele Doina Dascalu si alti patru oameni din plenul conducerii sale, ale caror mandate de noua ani de zile expira.

Pe aceeași temă

 

Partidele parlamentare urmeaza sa numeasca inlocuitori, iar miza este una mare avand in vedere ca este vorba de o institutie cheie pentru controlul administratiei si a investitiilor.

 

Numirile au loc dupa ce Legea Curtii de Conturi a fost schimbata asa incat sa le permita si celor cu studii si experienta ingineresti, nu doar celor cu studii economice sau juridice, sa ajunga in conducerea institutiei, conform HotNews.

 

Pe 12 septembrie, conducerea parlamentului a luat act de scrisoarea venita de la Curtea de Conturi, prin care institutia informeaza ca se vacanteaza sase pozitii de consilieri pe 14 octombrie, care trebui inlocuiti din 15 octombrie.

 

Concret, potrivit acestei scrisori, este vorba despre:


    Nicolae Vacaroiu - presedinte al Curtii de Conturi (sustinut de PSD in 2008)
    Elena Doina Dascalu - vicepreseidnte al Curtii de Conturi (sustinuta de PNL)
    Ioan Aron Popa - presedinte al Autoritatii de Audit (sustinut de PNL)
    Gheorghe Oana - vicepresedinte al Autoritatii de Audit (sustinut de PSD)
    Verginia Vedinas - consilier de conturi (senator PRM la acel moment)
    Stefan Pete - consilier de conturi (sustinut de UDMR)

 

Intre timp insa, configuratia politica s-a schimbat, astfel ca, potrivit algoritmului politic, PSD ar trebui sa primeasca mai multe mandate, avand majoritatea in parlament.

 

Potrivit adresei inaintate conducerii Parlamentului odata cu scrisoarea Curtii de Conturi, pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice, juridice sau ingineresti, vechime de minimum 10 ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica.

 

Este important de mentionat ca legea a fost modificata in Parlament recent, la finalul lunii mai, printr-un amendament strecurat la Senat - pentru ca proiectul initial se referea la pensii de urmas, asa incat sa se introduca si posibilitatea studiilor ingineresti, pe langa cele economice si juridice prevazute in lege. Motivare acestui amendament - "persoanele cu studii superioare de inginerie sunt necesare desfasurarii activitatilor specifice Curtii de Conturi, asa cum rezulta din structura acesteia, organizata pe 12 departamente."

 

Procedural, este nevoie acum ca birourile permanente reunite - conducerea Parlamentului - sa stabileasca un termen pentru depunerea candidaturilor si apoi un termen pentru audierea candidatilor de catre comisiile parlamentare de buget, finante.

 

Surse politice au declarat, conform HotNews, ca deocamdata liderii grupurilor parlamentare urmeaza sa se intalneasca si sa negocieze ce si cate mandate revine fiecaruia, si abia apoi vor incepe discutiile in interior pe nume.

 

Practic, deja au fost vehiculate cateva persoane pentru a ii lua locul lui Vacaroiu. Primul nume a fost cel al presedintelui executiv al PSD, senatorul Niculae Badalau, cel care a sustinut amendamentul care permite studiile ingineresti, insa potrivit informatiilor noastre aceasta numire ar fi "exclusa". Un alt nume posibil este cel al lui Viorel Stefan, fost ministru al Finantelor. PSD ar urma sa isi indrepte atentia si spre alti fosti sau actuali lideri ai comisiilor de buget din parlament.

 

Un alt nume vehiculat este chiar cel al actualului ministru al Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22