Belgianul Herman Van Rompuy a devenit presedintele Consiliului European

Fara Autor | 20.11.2009

Pe aceeași temă

Liderii celor 27 de state membre UE, reuniţi joi într-un summit extraordinar la Bruxelles, au decis desemnarea premierului belgian Herman Van Rompuy în noua funcţie de preşedinte al Consiliului European. Totodată, postul de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a revenit laburistei Catherine Ashton, în vârstă de 53 de ani, puternic susţinută de socialişti. Conform  Tratatului de la Lisabona, postul de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate (şi care combină prerogativele portofoliului Înaltului Reprezentant pentru PESC cu cele ale Comisarului pentru Relaţii Externe) devine echivalentul formal al şefului diplomaţiei comunitare.

Numele europarlamentarului PSD Adrian Severin a fost şi el vehiculat pentru aşa-numitul “post de ministru de Externe al UE”. În cele din urma însă a fost preferat comisarul european pentru Comerţ, Catherine Ashton. Mandatul său va fi de cinci ani fiind în acelaşi timp şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la finalul reuniunii informale a Consiliului European, că România l-ar fi preferat pe Adrian Severin în funcţia de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, însă lucrurile nu mai puteau fi întoarse în momentul în care socialiştii au ajuns la un consens. "Sigur că noi l-am preferat pe Adrian Severin Înalt Reprezentant, şi a fost o muncă, dar în momentul în care prim-miniştrii socialişti au ajuns la un consens privind numele pe care îl propun Consiliului lucrurile nu mai puteau fi întoarse. Dar de încercat am încercat", a declarat preşedintele. Tot Traian Băsescu a mai precizat că cele două funcţii au fost practic împărţite între PPE şi socialiştii europeni: "Din punct de vedere politic, cele două desemnări sunt: una, a unui reprezentant PPE, cea a preşedintelui Consiliului European, şi cea de a doua, Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politică de securitate, vine din partea socialiştilor".

Numele lui Van Rompuy a fost cel mai mult vehiculat de presă in ultimele saptamani, acesta fiind cotat cu cele mai multe şanse, faţă de contracandidaţii săi - premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, premierul olandez Jan Peter Balkenende sau fostul preşedinte leton Vaira Vike-Freiberga. Şansele sale au crecut semnificativ în condiţiile în care guvernul britanic a renunţat să mai promoveze candidatura lui Tony Blair pentru preşedinţia UE.  Membru al dreptei europene (PPE), Van Rompuy (62 de ani) este un creştin-democrat flamand. El se află la conducerea guvernului belgian de aproape un an şi are reputaţia de a fi "omul compromisului". Postul obţinut de Van Rompuy va înlocui actualul sistem al preşedinţiei semestriale prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene. Acesta va avea un mandat de 2 ani şi jumatate, ce poate fi înnoit o singură dată.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22