Biden: Explozia din Polonia a fost provocată de o rachetă antiaeriană ucraineană

L. G. | 16.11.2022

Președintele american Joe BIden a informat aliații NATO și liderii G7 că explozia din Polonia a fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, a declarat o sursă NATO pentru Reuters.

Pe aceeași temă

Explozia rachetei care a provocat moartea a două persoane a stârnit un semnal de alarmă la nivel mondial că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în țările vecine.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că explozia produsă marți pe teritoriul polonez a fost cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană și că loviturile rusești în Ucraina nu au fost la mai puțin de 35 km de granița cu Polonia.

„Fotografiile publicate în seara zilei de 15 noiembrie în Polonia cu epava găsită în satul Przewodow sunt identificate fără echivoc de către specialiștii din industria de apărare rusă ca fiind elemente ale unei rachete antiaeriene ghidate din sistemul de apărare aeriană S-300 al forțelor aeriene ucrainene”, a declarat ministerul rus al apărării, citat de agenția de presă RIA.

Reuters nu a putut să verifice independent imaginile sau identificarea.

Președintele Poloniei, țară membră NATO, a declarat anterior că Varșovia nu are dovezi concrete pentru a determina cine a tras o rachetă care a lovit o fermă la aproximativ 6 km de granița cu Ucraina, ucigând două persoane.

Reacția Ucrainei

Rusia a transformat partea de est a Europei într-un câmp de luptă imprevizibil, a reacționat Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, la declarațiile lui Joe Biden, conform căruia „este puţin probabil ca racheta căzută în Polonia să fi fost lansată din Rusia”, scrie Reuters.

Podoliak acuză că Rusia este de vină pentru orice „incidente cu rachete”, după invadarea Ucrainei.

Joe Biden a declarat anterior că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie.

„Există informații preliminare care contestă acest lucru. După traiectoria balistică este puțin probabil să fi fost tras din Rusia, dar vom vedea. Mă voi asigura că vom putea stabili ce s-a întâmplat exact”, a spus Biden reporterilor, întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22