Binomul Băsescu-Udrea, noi atacuri atacuri la Kovesi pe tema abuzului in serviciu

Iulia Mincu | 12.05.2016

Atacurile la DNA si la Laura Codruta Kovesi s-au inmultit, virfuri de lance fiind Basescu si Udrea, trimisa in judecata pentru abuz in serviciu. Cei doi se rafuiesc exact cu aceasta infractiune pe care ar vrea-o scoasa din Codul Penal. O exceptie de neconstitutionalitate se va judeca la CCR.

Pe aceeași temă

 

 

Fostul președinte Traian Băsescu a atacat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la România Tv. El a catalogat afirmațiile lui Kovesi privind infracțiunile de abuz in serviciu drept  ”mincinoase şi propagandiste”. La rindul ei, Elena Udrea, trimisa  in judecata pentru abuz in serviciu in dosarul Gala Bute, nu rateaza nicio ocazie sa loveasca in sefa DNA, spunind ca a fost arestata din ”ordinul” acesteia.

Incriminarea abuzului in serviciu se bazează pe dispoziţiile Convenţiei de la Merida, o convenţie a Naţiunilor Unite, ratificată de România în anul 2004. O exceptie  de neconstitutionalitate a abuzului in serviciu fost ridicata  de Alina Bica, fosta sefa DIICOT.

 

”Eu vă asigur că este o afirmaţie propagandistică şi mincinoasă. Este dincolo de orice limită să faci asemenea observaţii sau să încerci să intimidezi Curtea Constituţională spunând 865 de dosare se închid! Dacă sunt bine făcute şi traficul de influenţă se încadrează în legislaţia română... Legislaţia care prevalează în problema abuzului în serviciu este Convenţia Naţiunilor Unite pentru Combaterea Corupţiei care a fost ratificată de România”, a declarat, la România TV, liderul PMP. 

 

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. a declarat, marţi, la Europa FM, că, în cazul în care Curtea Constituţională va declara neconstituţional articolul din Codul penal care defineşte infracţiunea de abuz în serviciu, vor fi închise peste 800 de dosare aflate în acheta procurorilor anticorupţie privind achiziţii publice ilegale cu fraude de milioane de euro”.

 

Udrea a declarat si ea ca a fost ”arestata la ordinul Codrutei Kovesi, ca multe dosare DNA sunt facute la ordin.

”Vreau să fiu judecată de abuz în serviciu. Este o tâmpenie de acuzaţie. Nu mă interesează personal, eu am multe alte acuzaţii. Pe mine mă doare în cot de această lege. Slugile SRI-ului dau aceste mesaje, de fapt slugile sistemului. Persoanele care mă atacă acum, mă atacau şi înainte când era Traian Băsescu preşedinte. Această faptă nu există nicăieri. Dacă i se năzare DNA-ului să îi facă cuiva dosar penal, sigur va face. Acest sistem e reprezentat de către SRI şi de către doamna Kovesi de la DNA. Procurorii execută ordine”.

 

Laura Codruţa Kovesi a sesiza Inspectia Judiciara a CSM in leagura cu afirmatiile Elenei Udrea. In comunicatul DNA se precizeaza ca ”asemenea afirmaţii tendenţioase, făcute de o persoană care în prezent este inculpată fiind trimisă în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie şi care este judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi sunt de natură a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor. Afirmaţiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar”. 


-

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, a aratat ca, daca infractiunea de baza este anulata, atunci si complicitatea la astfel de infractiune are aceeasi soarta.

 

"In acest moment noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. Noi investigam faptele care raman in competenta dupa deciziile Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati cand avem peste 800 de dosare de achizitii publice cu prejudicii de milioane de euro si sa nu avem posibilitatea de a le mai investiga", a afirmat Laura Codruta Kovesi, citata de ziare.com.

 

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica a ridicat exceptia de neconstitutionalitate privind infractiunea de abuz in serviciu, intr-un dosar in care este judecata pentru activitatea de la Autoritatea Nationala pentru Stabilirea Despagubirilor (ANRP). Bica a reclamat ca prevederile legale sunt formulate vag si "lipsite de claritatea necesara pentru ca un functionar public sa-si regleze comportamentul astfel incat sa nu riste sanctiuni penale".

 

Kovesi a explicat ca abuzul in serviciu nu inseamna o eroare banala sau o mica greseala: "Abuzul in serviciu inseamna sa nu-ti indeplinesti atributiile de serviciu in mod intentionat. In urma acestei actiuni se pot produce doua efecte: un prejudiciu in bugetul public si obtinerea unui folos necuvenit. (...) Daca abuzul in serviciu dispare din legislatia noastra...toate aceste prejudicii nu vor mai putea fi recuperate. (...) Sunt foarte multe state care au aceasta infractiune prevazuta in legislatia lor".

 

"Ce inseamna un folos necuvenit stabilesc judecatorii. Ei stabilesc daca a incalcat cu intentie legea. Orice incercare de a limita competetele DNA ne ingrijoreaza, sunt peste 20 de proiecte de legi de acest gen, se depun zilnic amendamente in Parlament. Nu cred ca procurorii trebuie sa fie ingrijorati. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati daca functionarii publici isi incalca cu intentie atributiile", a mai precizat Kovesi.

 

Curtea Constitutionala a amanat, pentru 24 mai, judecarea exceptiei invocate de Alina Bica, vizand doua articole de lege - din Codul penal si din Legea 78/2000.

 

 Exceptii similare au ridicat si fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu si Nicusor Constantinescu, seful Consiliului Judetean Constanta.

 

In Codul penal este prevazut ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

 

De asemenea, Legea 78/2000  stipuleaza ca "in cazul infractiunilor de abuz in serviciu (...), daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime".

 

Daca prevederile sunt declarate neconstitutionale si este dezincriminat abuzul in serviciu, ar urma sa scape de acuzatii si alti inculpati celebri ca: Elena Udrea, Gabriel Oprea, Radu Mazare, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Neculai Ontanu, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie si George Scripcaru.

 

Astfel, o treime dintre cei cercetaţi de DNA ar putea scăpa de dosare penale, dacă judecătorii CCR decid că infracţiunea respectivă nu este constituţională.

 

Alina Bica a reclamat că abuzul în serviciu, care se pedepseste cu ani grei de închisoare, e definit prea vag în actualul Cod Penal. Fosta şefă DIICOT - Alina Bica, fostului preşedinte CJ Brăila - Gheorghe Bunea Stancu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa - Nicuşor Constantinescu sunt doar câţiva dintre cei inculpaţi de DNA care s-au plâns la CCR că infracţiunea de abuz în serviciu e prea vag definită, deci neconstituţională.

 

În cazul în care Curtea decide că au avut motiv să se plângă, 30 la sută din cazurile instrumentate de DNA ar fi puse sub semnul întrebării.

 

„Asta înseamnă că infracţiunea ar fi dezincriminată. Dosarele care conţin infracţiuni de abuz în serviciu sunt clasate, deci se închid, iar persoanele trimise în judecată vor fi achitate. În cazuistica DNA, infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de folos este o infracţiune foarte des întâlnită, e infracţiunea cu ponderea cea mai mare”, spune Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

 

Statistica arată că, de la an la an, numărul dosarelor de abuz în serviciu a crescut.

 

Dacă în 2013, în mai puţin de 270 din dosare trimise în judecată de DNA era vorba de abuz în serviciu. Un an mai târziu, numărul acestora a depăşit 460. Iar în 2015, mai mult de 600 de fapte de abuz în serviciu au ajuns la tribunale.

 

Abuzuri în serviciu

2013 - 268 de cazuri

2014 - 464 de cazuri

2015 - 601 de cazuri

 

Discuţiile despre reglementarea abuzului în serviciu au apărut la începutul anului.

 

„Nu există nicăieri în Europa, nicio ţară din UE nu are fapta de abuz în serviciu ca faptă penală, nu mai spun că nu e faptă de corupţie nicăieri. Dacă cineva face o greşeală în serviciu, fie e sancţionat administrativ, fie se recuperează prejudiciul. La noi abuzul în serviciu poate să însemne puşcărie până la 15 ani. Eu cred că această faptă trebuie să fie scoasă din Codul Penal, abuzul în serviciu", spune Elena Udrea pe 20 ianuarie.

 

Susţinătorii acţiunii la CCR sunt însă contrazişi de reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

„Incriminarea acestei infracţiuni se bazează pe dispoziţiile Convenţiei de la Merida, o convenţie a Naţiunilor Unite, ratificată de România în anul 2004. Nu ar trebui ca această infracţiune să fie considerată neconstituţională având în vedere că tratatele internaţionale prelevează în faţa dispoziţiilor interne”, susţine Livia Săplăcan.

 

La CCR au ajuns, în ultima lună, alte patru sesizări cu acelaşi obiect: dezincriminarea abuzului în serviciu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22