Birchall: Dosarul de extrădare a lui Radu Mazăre, predat autorităţilor competente din Madagascar

Laurentiu Gheorghe | 13.05.2019

Ministrul Justiţiei Ana Birchall a anunţat luni că dosarul de extrădare a lui Radu Mazăre a fost predat luni autorităţilor competente din Madagascar, atât în format electronic cât și fizic prin curier.

Pe aceeași temă

„Documentele de extrădare au fost traduse în limba franceză. Ministrul Justiției și-a îndeplinit obligația privind măsurile de aducere în țară a lui Radu Mazăre. Măsura reținerii a fost dispusă pentru 6 zile, începând cu 8 mai. Cu un efort extraodinar, colegii mei au reușit să pregătească volumul de extrădare. Dosarul a fost sigilat de mine sâmbătă, iar ulterior a fost predat reprezentantului Ministerului de Externe pentru a fi transmis autorităților din Madagascar. Concomitent, dosarul a fost transmis și în format electronic. În aceeași seară, după ora 22, biroul Interpol a confirmat primirea”, a anunțat Ana Birchall luni dimineață.

Curtea de Apel București a trimis vineri documentele necesare extrădării fostului primar al Constanței din Madagascar prin care se constată îndeplinirea condițiilor legale. Ana Birchall a anunțat că sunt 600 de pagini de tradus și că angajații Ministerului vor lucra timp de două zile pentru a termina până la expirarea celor șase de zile cât Radu Mazăre are mandat de reținere emis de poliția din Madagscar.

Potrivit unor surse din instituție, ministrul interimar Birchall s-a aflat în sediu zi și noapte, pentru a se asigura că procedura este îndeplinită și pentru a sigila personal documentele.

În cadrul unei declarații susținute vineri, Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în țară a lui Radu Mazăre: „Convenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (...) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.

Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autorităţile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22