Biroul Național al USR a respins proiectul de reformare propus de Dacian Cioloș

Redactia | 07.02.2022

Biroul Național USR a respins luni proiectul de reformare a partidului propus de Dacian Cioloș, care urmează să își anunțe în cursul zilei decizia în privința unei eventuale demisii.  

Pe aceeași temă

Proiectul lui Dacian Cioloș a fost respins cu 14 voturi la 11 în ședința Biroului Național.

Președintele partidului urmează să anunțae în cursul zilei de luni decizia sa în privința unei eventuale demisii.

Chiar dacă în ultimele zile a amenințat că își va depune mandatul dacă propiectul său nu primește susținere, la ședinșa BN de luni el nu a mai adus în discuție acest aspect, potrivit unor surse din partid.

Tensiunile în interiorul USR au atins cote maxime în ultimele zile, după ce președintele Dacian Cioloș a amenințat cu demisia dacă nu-i este adoptat programul. 

Dacian Cioloș a anunțat joia trecută că dacă Biroul Național îi respinge la vot programul, va demisiona din funcție. Drulă a anunțat în ședința USR că nu va vota programul propus de Dacian Ciolos. El a catalogat propunerea președintelui USR drept ”lipsă de încredere în democrație”.

Dacian Cioloș a anunțat că acceptă câteva dintre amendamentele făcute de membrii Biroului Național la proiectul său, dar principalele amendamente de substanță le refuză.

Cele trei mari schimbări cerute de Dacian Cioloș și respinse de majoritatea din Biroul Național:

– O comisie externă care să facă propuneri de politici și ministri pentru guvernul din umbră. Echipa Barna susține că este nestatutară
– Oprirea excluderilor pe motiv de delict de opinie. Echipa din vechiul USR arată că nu există un astfel de fenomen, fiind vorba mai ales de excluderea unor membri care nu au respectat statutul
– schimbarea secretarului general al USR, apropiat de Dan Barna. Dacian Cioloș vrea înlocuirea acestuia, deși în statutul partidului se arată că acesta e numit de o majoritate de două treimi din membrii Biroului Național

Ședința Biroului Național al USR, controlat de facțiunea „team Barna” a partidului, în care va fi luat în discuție și programul prezentat de Dacian Cioloș pentru reformarea partidului a fost convocată pentru luni.

Conform statutului USR, în cazul vacantării postului de președinte, șefia formațiunii va fi preluată de vicepreședintele cu cea mai mare susținere în rândul membrilor: „Înlocuirea Preşedintelui se va face cu Vicepreşedinele care a luat cel mai mare număr de voturi la ultimul Congres, declanşându-se imediat procedura de Congres extraordinar în vederea alegerii noului Preşedinte”.

Acesta este Cătălin Drulă, care a anunțat public că este pregătit să preia conducerea partidului dacă Cioloș va demisiona. „Îmi voi face datoria”, a declarat Drulă, vineri seara, într-o emisiune la B1tv.

Înainte de ședința BN de duminică, Dacian Cioloș le-a transmis membrilor USR, pe grupurile interne de comunicare, ca joacă cu demisia pe masă:

„Începem curând o întrunire a Biroului Național care are ca scop descoperirea cuvântului „demisie” în ultima noastră ședință. Vă spun eu ce am spus joi și voi spune și mâine, ca să fie foarte clar: dacă nu există susținere în BN pentru principiile și măsurile propuse, mandatul meu de președinte nu mai are sens. Și voi continua să lupt pentru acele principii alături de voi, ca simplu membru. Susțin 100% desecretizarea tuturor ședințelor de partid și transparentizarea trebuie să fie un deziderat permanent în politica noastră internă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22