Blandiana: Nici înainte de 1989 nu a existat dizidență, ci rezistență. Cornea, Goma au rezistat

Dora Vulcan | 22.03.2018

Poeta Ana Blandiana consideră că accepțiunea acordată termenului dizidență, cu trimitere la activitatea de dinainte de din 1989, este improprie, pentru că ar presupune că ”nu mai ești ceva ce ai fost”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

”Termenul acesta este extrem de ambiguu, in sensul ca dizident inseamna ca nu mai esti ceva ce ai fost. In acest sens, in Romania nu a existat dizidenta, pentru ca adevaratii oameni de cultura nu au fost comunisti. Ar fi trebuit sa fie mai intai comunisti, ca sa devina dizidenti. Deci, rezistenta este altceva, spre exemplu doamna Cornea, Goma, ei eu rezistat”, a spus poeta Ana Blandiana într-un interviu acordat Hotnews, la Roma, la un eveniment unde a reprezentat România la ziua consacrată celebrării poeziei pe plan mondial. 

 

 

 

Hotnews.ro: Deci dumneavoastra nu ati fost dizidenta?

 

Ana Blandiana: Nu, eu nu am fost membru de partid, deci nu aveam cum sa fiu dizidenta. Am ramas eu insami, nu m-am lasat transformata : aceasta cred ca se numeste rezistenta. Lumea occidentala era, sau este in continuare, mai de stanga, mai stangista ; a preferat intotdeauna sa-i priveasca pe dizidenti ca si cand comunismul ar fi fost infrant tot de cei care au fost comunisti, ceea ce nu e adevarata răspuns Blandiana.

 

 

Ziua Poeziei, desfășurată la Roma a fost reprezentată de România prin poeta Ana Blandiana. Evenimentul s-a produs sub patronajul Comisiei Nationale Italiene pentru UNESCO și al Reprezentantei Comisiei Europene in Italia. 

 

 

 

interviul integral acordat de Ana Blandiana Hotnews.ro, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22