Blat Cîțu-Ciolacu? Moțiunea de cenzură USR-PLUS-AUR blocată pentru moment de PSD și PNL

Laurentiu Gheorghe | 06.09.2021

Moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu nu va citită în Parlament, după retragerea PSD din ședința BPR nemaifiind întrunit cvorumul pentru luarea unei decizii.

Pe aceeași temă

Senatorul Daniel Fenechiu (PNL) a cerut verificarea tuturor semnăturilor depuse pe moțiunea de cenzură și a cerut o amânare de două săptămâni. Din cauză că la vot a fost egalitate (9 pentru comisia de verificare, 7 împotrivă și 2 abțineri- Ludovic Orban și Ovidiu Ganț), acesta va fi reluat într-o ședință ulterioară, care nu a fost încă stabilită.

UPDATE:

Ludovic Orban:

  • Majoritatea parlamentară nu are dreptul să blocheze o moțiune de cenzură.

  • După ce s-a votat ordinea de zi, PSD a decis să-și retragă cei 8 reprezentanți din ședința Birourilor Permanente reunite. S-a dezbătut punctul 2 al ordinii de zi, cererea PNL de a se trimite către Comisia de Statut verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR. Au fost 18 membri ai BPR prezenți, au votat pentru 9 membri, 7 împotrivă și 2 parlamentari au fost prezenți și nu au votat: Ovidiu Ganț și subsemnatul. Propunerea nu a fost adoptată. Să știe foarte clar că în Parlament se adoptă o propunere cu votul a jumătate plus unu dintre cei prezenți. Au fost prezenți 18, iar în favoarea solicitării au votat doar 9. Deci nu s-a întrunit majoriattea simplă a celor prezenți, ca atare propunerea nu a trecut.”

  • Eu nu puteam fi de acord să votez o procedură care nu are bază constituțională. Nimeni nu poate cenzura dreptul unui parlamentar de a semna o moțiune de cenzură, care e un act de voință individuală. Doar persoana care a semnat poate contesta validitatea semnăturii sau să-și retragă semnătura.

Ionuț Moșteanu:

  • Este un abuz constituțional faptul că nu a fost stabilit calendarul moțiunii de cenzură.

  • Echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu are un nou membru, pe Marcel Ciolacu”.

George Simion:

  • Moțiunea de cenzură este suspendată până ajunge Florin Cîțu președinte la PNL.

  • Încalcă orice regulament, orice statut.

Membrii PSD au părăsit ședința Birourilor Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului , astfel că moțiunea de cenzură anti-Cîțu nu are stabilit un calendar, Florin Cîțu păstrând funcția de premier până la congresul PNL.

„Nu vrem să arbitrăm între celelalte partide, membrii PSD se retrag din ședință”, a spus Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al social-democraților, iar ulterior social-democrații care participau prin Zoom la ședința BPR și-au închis camerele.

USR PLUS acuză înțelegerea dintre PSD și PNL pentru blocarea dezbaterii moțiunii de cenzură

„Biroul Permanent Reunit a fost boicotat a treia oară de PSD. Nicio supriză: USL trăiește. În spațiul public, Marcel Ciolacu strigă că vrea să-l demită pe prim-ministru, dar reprezentanții PSD părăsesc ședințele în care ar putea să facă asta. Boicotând a treia oară ședința Biroului Permanent Reunit de stabilire a calendarului moțiunii de cenzură, Marcel Ciolacu a confirmat că are comandă dublă și că nu-și dorește cu adevărat demiterea lui Florin Cîțu. Pe scurt: a pus PSD la remorca domnului Florin Cîțu”, transmit liderii USR PLUS pe pagina de Facebook a formațiunii.

Potrivit USR PLUS, „propriile interese ale PSD primează în fața interesului românilor”.

„Tergiversările și contradicțiile PSD-ului, înțelegerile pe sub masă ale lui Marcel Ciolacu cu Florin Cîțu, ne arată, o dată în plus, că propriile interese ale PSD primează în fața interesului românilor. România are nevoie de un prim-ministru care să guverneze responsabil. Florin Cîțu nu este acest prim-ministru. De aceea, Florin Cîțu trebuie să plece”, conchid liderii USR PLUS.

Planul taberei Cîțu e să împingă moțiunea de cenzură (fie a USR, fie a PSD) până după congresul PNL din 25 Septembrie. „Dacă Florin Cîțu intră la congres din postura de premier, Ludovic Orban nu are nicio șansă. Chiar dacă moțiunea trece după congres, partidul știe că tot Florin Cîțu e prima opțiune a președintelui Iohannis pentru formarea noului guvern”, susțin surse din conducerea PNL.

La rândul său, liderul AUR, George Simion, a criticat luni, 6 septembrie, demersul liberalilor de a declanșa o verificare a semnăturilor pe moțiunea de cenzură susținând că toți parlamentarii AUR s-au prezentat cu semnăturile în original.

„S-a aruncat zvonul că șapte din parlamentarii AUR și-ar fi retras semnăturile de pe moțiunea împotriva premierului Cîțu. Aici în fața dumneavoastră sunt toți parlamentarii AUR, nu suntem de vânzare, nu ne vindem și vom merge până la capăt. Pentru că nimeni nu îndrăznea să depună această moțiune, am făcut-o noi. Și iată, guvernul Cîțu o să cadă.

George Simion îi cere explicații lui Marcel Ciolacu, de ce PSD îl sprijină Florin Cîțu ca acesta să-și păstreze scaunul de prim-ministru, cel puțin până la congres când urmează să preia frâiele partidului din mâinile lui Ludovic Orban.

Probabil că Marcel Ciolacu și-ar dori ca USR PLUS și AUR să voteze moțiunea PSD, astfel încât liderul social-democrat să-și treacă în palmares răsturnarea premierului Cîțu, dar gestul ar fi în avantajul net al actualului premier.

Liberalii au acuzat că mai multe semnături, prezente pe moțiunea de cenzură semnată de parlamentarii USR PLUS și AUR, nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72). Mia mult unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22