Blinken: Putin crede că dacă mărește costurile, lumea va abandona Ucraina. Nu a funcționat

L. G. | 30.11.2022

Șeful diplomației SUA a declarat după întâlnirea de la București a miniștrilor de externe din cadrul NATO că alianța va sprijini Ucraina atât timp și cât este nevoie ca să câștige războiul cu Rusia.

Pe aceeași temă

Secretarul Departamentului de Stat american spune însă că președintele rus se înșală, iar mesajul „clar și răspicat” al aliaților în întâlnirea din Capitală a fost că „hotărârea noastră colectivă de a sprijini Ucraina va continua să fie de fier și în timpul iernii și atât timp cât este nevoie ca să câștige”.

„Recunosc contribuțiile pe care le-a adus România în ultimul an, dar și lui Jens Stoltenberg pentru conducerea decisivă a Alianței. Ucraina continuă să își îmbunătățească avântul pe câmpul de bătălie, în timp ce președintele Putin atacă populația civilă și a făcut ca milioane de oameni să trăiască în frig, fără lumină. Copiii, cei bătrâni și bolnavi sunt noile ținte ale lui Putin și le lovește puternic în mod barbar. Urmează o iarnă grea.

Vrea să îi facă pe ucraineni să plece de acasă, să fie înfometați și să crească prețurile la energie, să dezbine NATO. Președintele Putin crede că dacă ridică costurile destul de mult, lumea va abandona Ucraina, îi vom lăsa singuri.

Strategia lui nu a funcționat și nu va funcționa, îi vom arăta în continuare că se înșală. Asta am auzit tare și răspicat spunându-se aici la București din partea fiecărei țări. Știm că luând apărare Ucrainei, acceptăm costuri dificile, în special pentru aliații noștri europeni. Însă costul inacțiunii ar fi mult mai mare. Cedând în fața agresiunii ruse, acceptând încercările sale de a redesena cu forța granițele, de a distruge regulile care ne-au adus tuturor mai multă securitate. Aceasta ar avea repercusiuni nu doar în Europa, ci literalmente în jurul lumii.

Mesajul ca urmare a întâlnirii noastre este acesta: Hotărârea noastră colectivă de a sprijini Ucraina va continua să fie de fier și în timpul iernii și atât timp cât este nevoie ca Ucraina să câștige”, a transmis Antony Blinken, miercuri, la București. Ţările aliate s-au angajat să susţină Ucraina „atât cât este nevoie”, afirmă şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, într-un mesaj publicat pe Twitter, după cina de lucru de marţi seară, cu miniştrii de externe ai ţărilor NATO.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22