BNR: Cererea PSD de folosire a rezervei denotă că „analiști fără nume n-au lucrat niciodată cu piața

Laurentiu Gheorghe | 25.01.2019

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins vineri cererile PSD ca Banca Centrală să-și folosească rezerva pentru a susține leul, aflat în scădere constantă în fața principalelor valute,

Pe aceeași temă

”Îi asigurăm pe cei care au făcut postarea că BNR este, desigur, foarte preocupată de cei care au credite, dar este la fel de preocupată și de cei 10 milioane de cetățeni care au depozite în bănci. Ca dovadă, dobânda de politică monetară este de 2,5 %, ca în SUA, și nu am mai schimbat-o de mai bine de jumătate de an. Analiștii fără nume, care văd leul la 2 lei și dobânda tot la 2%, se vede că nu au lucrat niciodată cu piața și mai ales cu piețele internaționale, de vreme ce fac asemenea recomandări”, a declarat Dan Suciu pentru G4Media.ro.

Reacția oficialului BNR vine după ce PSD a postat vineri dimineață un nou mesaj pe Facebook prin care continuă presiunea pe Banca Națională, cerându-i să cheltuiască rezervele pentru stabilizarea cursului.

„În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (…) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci». Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de plătit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!“, este mesajul distribuit de PSD pe Facebook.

Mesajul preia ideea lansată tot pe Facebook de Cristian Socol (economistul de serviciu al PSD), unul dintre autorii programului de guvernare, alături de Darius Vâlcov.

El a scris că ”BNR are obligația de a interveni pe piața valutară conform primei atribuții prevăzute în Statutul sau. Conditiile sunt indeplinite:

1. asa cum afirma purtatorul de cuvant in 10 ian anul curent „Rolul BNR este de a atenua miscarile excesive care pot aparea pe pietele valutara si monetara interbancara”;

2. miscarea excesiva se concretizeaza – cursul de schimb al leului se va deprecia dincolo de intervalul declarat formal/informal în ceea ce priveste regimul de flotare controlata.

3. exista o adecvare confortabila a rezervelor internationale ale României aflate în administrarea BNR (valuta plus aur) = 36,8 miliarde euro la decembrie 2018 mai mult cu 670 milioane euro fata de noiembrie 2018.

4. Nu exista tensiuni in indicatorii macro care sa deterioreze fundamentele economice, asa cum se vede in captura din ultimul Raport de Stabilitate Financiara decembrie 2018 5.deficitul de cont curent este finantat din fluxuri de capital stabile, negeneratoare de datorie externa, cf aceluiasi raport BNR;

P.S. Daca de vina sunt fundamentele economice ce s a schimbat de la Raportul de Stabilitate Financiara din decembrie 2018 pana acum adica in 3 saptamani?!”.

PSD a postat, joi, și a reluat vineri, un mesaj în care arunca vina pe BNR pentru prăbușirea leului, distribuind pe Facebook mesajul că Banca Națională este singura care poate interveni și sugera cheltuirea rezervelor pentru stabilizarea cursului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22