BNR reacţionează la acuzaţiile lui Isar. Ar fi atacuri la reputaţia băncii

E.b. | 10.08.2016

Banca Naţională a României (BNR) a transmis o reacţie dură la acuzaţiile făcute în ultima perioadă de economistul Lucian Isar, pe blogul său, pe care le consideră atacuri la adresa reputaţiei băncii centrale, considerând că este supusă unui tir de acuzaţii rupte de realitate şi menite să ducă la confuzie.

Pe aceeași temă

 


În reacţia, semnată de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, Lucian Isar nu este numit explicit, dar sunt făcute referiri la mai multe afirmaţii de pe blogul acestuia, conform News.ro. 

 

"De mai bine de o lună de zile, Banca Naţională a României este supusă zilnic unui tir de acuzaţii reluate cu obstinaţie, rupte de realitate şi menite să ducă la confuzie. Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susţin cu documente, avansează date false, mai mult, conţin de prea multe ori neadevăruri economice şi acuzaţii la limita linşajului", se arată în reacţia Băncii Naţionale. 

 

BNR consideră că aceste atacuri trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce priveşte activitatea instituţiei. "Nicio acuzaţie serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susţine, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog", afirmă purtătorul de cuvânt al băncii centrale. 

 

Potrivit BNR, acuzaţiile lui Isar sunt "fără conţinut, total fanteziste şi răuvoitoare". 

 

"Nu se poate răspunde unui şir de simple aserţiuni care nu sunt susţinute de nicio altă argumentaţie precum: ”BNR a afectat economia reală dramatic prin greşelile intenţionate de politică monetară şi de credit”, sau “Tranzacţiile în marja pe fondul unui regim valutar “curs cu flotare controlată” permite câştigarea de benevolenţă din partea majorităţii parlamentare.” Nu se poate reacţiona nici în faţa unor acuzaţii false de la un cap la altul: “Când a avut pierdere (BNR, n.n.) suma a fost acoperită de la bugetul statului”, ”Cine şi-a tras bonusuri din împrumutul FMI? Anumiţi angajaţi ai BNR” .  -  care ţin de ABC-ul domeniului de activitate al băncii centrale", a spus Suciu.

 

În ultima perioadă, Lucian Isar a publicat, pe blogul său, mai multe articole critice la adresa BNR şi a guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu. 

 

Lucian Isar, soţul copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu, a fost în perioada 2007-2010 director responsabil de trezorerie şi apoi de corporate banking în cadrul Bancpost şi, pentru o scurtă perioadă, vicepreşedinte al băncii. 

 

Isar a fost implicat, în toamna anului 2008, în scandalul legat de ceea ce Banca Naţională a numit, la acea vreme, un atac speculativ împotriva leului. În acea perioadă, dobânzile la care se împrumutau băncile între ele au sărit de 100% pe an, iar unele bănci au rămas fără lichidităţi.

 

În urma scandalului, în noiembrie 2008, responsabilităţile legate de trezorerie ale lui Lucian Isar au fost retrase, iar Bancpost a desfiinţat postul de vicepreşedinte pe care acesta în ocupa. 

 

Isar şi fostul şef al trezoreriei ING Bank în România, Florin Cîţu, au negat ulterior că ar fi avut loc un atac speculativ asupra leului, susţinând că de vină pentru situaţie a fost chiar BNR, care ar fi lăsat piaţa fără lichidităţi într-un moment critic şi ar fi generat, astfel, explozia dobânzilor. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22