Boc, Videanu şi Ariton, la DNA pentru a fi audiaţi ca martori în dosarul lui Vasile Blaga

E.b. | 03.11.2016

Emil Boc, fost premier, şi foştii miniştri Adriean Videanu şi Ion Ariton, citaţi, joi dimineaţă, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiaţi în calitate de martori în dosarul în care Vasile Blaga este cercetat pentru fapte de corupţie.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: "Am dat o scurtă declarație de martor și am răspuns la întrebările organelor de anchetă cu privire la procedurile de organizare și funcționare din partid și din cadrul guvernului și mai mult de atât nu pot să vă precizez", a declarat Emil Boc. Acesta a refuzat să facă alte comentarii asupra speței, conform Agerpres.ro.

 

UPDATE: Fostul premier Emil Boc a ajuns, joi, la DNA Ploieşti, unde va fi audiat în calitate de martor în dosarul în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a venit la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 11.00, iar la intrare nu a dat amănunte cu privire la dosarul în care a fost citat, el spunând doar că a fost chemat ca martor.

 

Procurorii anchetează finanţarea campaniei electorale derulate de fostul PDL. Primul care a ajuns este fostul ministru al Economiei Ion Ariton, conform News.ro.

 
La intrarea în sediul DNA Ploieşti, Ariton a declarat că s-a prezentat în calitate de maror, fără a da alte detalii în legătură cu dosarul în care a fost citat.

 

Şi Videanu a declarat jurnaliştilor că a fost citat ca martor, refuzând să ofere alte detalii. ”Ce voi declara, declar în faţa domnilor procurori”, a spus el.

 

Surse judiciare au declarat că foştii lideri ai PDL au fost citaţi ca martori de procurorii anticorupţie, pentru a da explicaţii în legătură cu modul în care a fost finanţată campania electorală derulată de acest partid, în acelaşi dosar în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

 

Vasile Blaga s-a prezentat din nou, marţi la DNA Ploieşti, unde a fost chemat pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că procurorii au pus sechestru asupra unei părţi din averea sa.

 

Anterior, procurorii au pus sub sechestru şi bunuri care aparţin fostului primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, acesta fiind scos din penitenciar săptămâna trecută şi adus la DNA Ploieşti pentru îndeplinirea formalităţilor privind instituirea sechestrului.

 

În 28 septembrie, Vasile Blaga a fost citat la DNA Ploieşti, iar ulterior procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul său şi l-au pus sub control judiciar, pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011 - 2012, când era secretar general al PDL. 

 

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Gheorghe Ştefan este pus sub urmărire penală în acest dosar pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Blaga ar fi primit în trei rânduri, printr-un interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Ştefan.

 

******

 

Gheorghe Ştefan l-ar fi informat atunci pe Blaga că vrea să obţină bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei. Compania naţională ar fi încheiat contracte de achiziţii servicii şi produse IT, prin licitaţii truncate, cu firma lui Horaţiu Berdilă, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. În acest fel, Gheorghe Ştefan ar fi primit pentru el şi pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.

 

“Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, au scris procurorii DNA Ploieşti în ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de cei trei suspecţi. 

 

Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL, iar în schimb societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere

 

La începutul lunii octombrie, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul ”Microsoft”, în urma unei decizii a instanţei supreme.

 

În 4 octombrie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv plângerea lui Vasile Blaga împotriva măsurii controlului judicar impusă de către procurorii DNA Ploieşti.

Vasile Blaga s-a prezentat la DNA în mai multe rânduri, dar de fiecare dată calitatea în care a fost citat a fost cea de martor, dosarul instrumentat de DNA Ploieşti fiind primul în care fostul lider liberal este suspect.

 

Vasile Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penala împotriva sa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22