Bode îi răspunde ministrului de austriac de Interne: Nu prin România trece fluxul migratoriu

L. G. | 06.12.2022

Ministrul de Interne, Lucian Bode, dă replica autorităților din Austria, spunând că „nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux”.

Pe aceeași temă

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, și cancelarul Karl Nehammer au transmis marți noi mesaje tranșante: nu au de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie și vor vota împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Ei aduc ca argument faptul că 75.000 de migranţi ilegali ar fi ajuns în Austria fără a fi înregistrați anterior în nicio altă țară UE.

Lucian Bode, care a mers la Viena în încercarea de a convinge autoritățile austriece să își schimbe opinia, a reacționat spunând că „problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României”.

  • „În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație.

  • Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux.

  • Fără doar și poate, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei”, a scris Bode pe Facebook.

El afirmă că la ultima întâlnire dintre reprezentanții celor două ministere de interne, care a avut loc luni la Viena, „statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene care au fost prezentate au fost confirmate de partea austriacă”.

Lucian Bode spune că i-a reamintit omologului austriac Gerhard Karner că:

  • „La întrevederea noastră din februarie 2022, a susținut ferm aderarea României la spațiul Schengen;

  • În timpul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România;

  • Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat încă din cadrul primelor reuniuni că una din prioritățile sale este extinderea spațiului Schengen;

  • Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive și au arătat fără echivoc că țara noastră este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen;

  • Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022”.

Lucian Bode spune, din nou, că România este pregătită și merită să adere la spațiul Schengen, iar „aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spațiul Schengen”: ”„Funcționarea spațiului Schengen depinde în primul rând de voința statelor membre de a coopera și colabora eficient și solidar”.

Comisia Europeană a subliniat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre Schengen cu drepturi depline şi se aşteaptă ca toate cele 27 de state membre să dea undă verde, joi, primirii acestora, deși nu există unanimitate. Reamintim că guvernul olandez a dat vineri undă verde intrării României şi Croaţiei în Schengen, dar și-a menținut împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie.

Și Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la Schengen, în timp ce Austria continuă să se opună.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22