Bode: Nicio mașină diplomatică n-a fost vandalizată la protestul AUR. Ambasada SUA îl contrazice

Redactia | 21.12.2021

Ministerul Afacerilor Interne a explicat, marți, cum au ajuns protestatarii AUR să treacă de forțele de ordine și să intre în curtea Palatului Parlamentului.

Pe aceeași temă

„În permanență le-am transmis forțelor de ordine să acționeze cu clam, să fie fermi, dar să nu utilizeze sub nici o formă forța și violența. Nu au folosit forța și echipamentele din dotare. Sunt mașini distruse de acești protestari. Avem înregistrări și am legitimat foarte multe persoane în legătură cu posibile fapte de tulburare a ordinii publice. Urmează să îi identificăm, chemăm la audieri și să-i tragem la răspundere. Am înțeles că nici o mașină aparținând corpului diplomatic nu a fost vandalizată. Nu s-a pus problema nici un moment să intre în sediul Parlamentului. Am avut forțe dimensionate, am avut 300 de jandarmi. Când au forțat poarta dinspre Senat, a căzut și au intrat în curte”, a explicat marți ministrul de Interne Lucian Bode după violențele de la Parlament ale protestatarilor AUR anti-certificat de vaccinare.

Declarațiile lui Bode au fost infirmate la scurt timp de Ambasada SUA la București.

„Ambasada SUA confirmă faptul că un autovehicul care îi aparține a fost avariat în timpul protestului de astăzi din București”, se arată întrun comunicat al Ambasadei, care mai precizează că, la acest moment, nu sunt disponibile informații suplimentare.

În timpul protestului, că mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate de către protestatari, în curtea Senatului.

Însărcinatul cu afaceri a ambasadei SUA la București, David Muniz, a avut, marți, o întâlnire cu președintele Senatului, Florin Cîțu. Liderul PNL a plecat de la Senat, în consecință întâlnirea cu ambasadorul Japoniei nu a mai avut loc.

Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat, la Antena 3, că ambasadorul Japoniei s-a aflat în imposibilitatea de a ieși din Parlament, din cauza protestatarilor care au pătruns în curte și au încercat să forțeze intrarea în clădire.

Corlățean a precizat că ambasadorul Japoniei a participat la un eveniment programat de mai multă vreme pentru marcarea centenarului relațiilor bilaterale.

Ministerul Afacerilor Interne a explicat, marți, cum au ajuns protestatarii AUR să treacă de forțele de ordine și să intre în curtea Palatului Parlamentului. O încuietoare de la intrarea de la Senat a cedat și 200-300 de persoane au pătruns în curtea instituției, fiind oprite pe scări și la ușile de acces în clădire, a precizat MAI.

Adunarea publică organizată marți în zona Parlamentului nu a fost autorizată, a adăugat MAI. „Potrivit informațiilor publice, această manifestare a fost asumată de un anumit grup parlamentar și de mai multe organizații civice”.

 Reprezentanții ministerului prezintă o cronologie a evenimentelor. Astfel, în jurul orei 7.30 în zona Pieței Constituției s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor.

 „În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehiculele aproximativ 30 protestatari. Acești protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului. În intervalul 8.00 - 10.45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaților, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriți de forțele de ordine” anunță MAI.

 Potrivit comunicatului, în jurul orei 11.15, o parte din protestatari, însoțiți de anumiți parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea). Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine.

 MAI precizează că persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări și la ușile de acces în clădire. Ulterior acestea au fost conduse în zona exterioară curții imobilului.

 „În prezent, în zona scărilor au mai rămas aproximativ 15 persoane”, susține MAI.

 Conform comunicatului, nu s-a folosit forța și nu au fost reclamate violențe fizice. La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane.

 „În continuare, organele de poliție și jandarmerie acționează pentru încheierea manifestării fără alte incidente. În paralel, se desfășoară activități pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale”, a mai transmis MAI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22