Bode: Tragedia din Bolintin Vale a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem

Redactia | 17.01.2022

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spune că tragedia din Bolintin Vale legată de uciderea unui taximetrist a scos la iveală „putregaiul din sistem.”

Pe aceeași temă

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că tragedia din Bolintin Vale legată de uciderea unui taximetrist „a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat în ultimii 30 de ani” și a dat asigurări că va continua să facă tot ce îi „stă în putință” pentru responsabilizarea și modernizarea structurilor Ministerului de Interne.

Lucian Bode a precizat că nu a ieșit cu declarații în legătură cu evenimentele din Bolintin Vale și cu fetița ucisă pe trecerea de pietoni de o mașină de poliție în „încercarea de a responsabiliza mai mult actul de comandă”.

El a spus că polițiștii au obligația de a conduce cu prudență, chiar dacă sunt în misiune, subliniind că aceștia nu scapă de răspundere penală în astfel de situații și precizând că cei implicați în tragedia din București nici nu executau o misiune de urgență. ”Voi continua să dispun măsuri care să conducă la o curățenie în propria ogradă. Pădure fără uscături nu există”, a mai spus el.

Ministrul a spus, comentând informațiile din spațiul public, că imaginea în care polițistul verifică cu piciorul dacă fetița este moartă este ” la fel de șocantă ca accidentul în sine și de neconceput”. El a precizat însă că procurorul de caz analizează aceste informații în cadrul anchetei.

  • Regret enorm această tragedie care a şocat o ţară întreagă şi, dincolo de funcţia ministerială, sunt tatăl unei fetiţe de vârstă apropiată cu Raisa, iar sentimentul pe care îl simt este unul cutremurător.

  • Ştim că orice am spune, orice am face, nu o putem aduce pe Raisa înapoi. Vorbim de o faptă ireparabilă, însă pentru familia îndoliată şi pentru opinia publică am obligaţia să dispun măsuri în limita competenţelor legale şi să prezint rezultatele acestor măsuri. Încă o dată transmit condoleanţe familiei Raisei şi însănătoşire grabnică Mariei.

  • Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv misiuni poliţieneşti, la solicitarea structurii de evidenţă a populaţiei. Precizez, de asemenea, că nu executa o misiune cu caracter de urgenţă.

  • Legea este foarte clară: tot ce înseamnă conducere în regim prioritar, şi dacă te deplasezi într-o misiune poliţienească sau într-o misiune de urgenţă, cel care conduce are obligaţia să circule cu prudenţă şi este scutit doar de partea contravenţională, nu şi de răspunderea penală

  • Un accident în care un copil este omorât pe trecerea de pietoni este o tragedie. Pentru mine imaginea şi mai ales comentariile cum că poliţistul ar fi verificat cu piciorul dacă fata trăieşte au fost la fel de şocante ca şi accidentul în sine. Pentru mintea unui om normal o astfel de imagine nu poate fi concepută, nu poate fi înţeleasă şi evident că am verificat dacă acest lucru s-a întâmplat.

  • Procurorul are acest dosar în administrare. Sunt martori audiaţi care spun dacă s-a întâmplat sau nu s-a întâmplat aşa.

  • Am văzut în spaţiul public aseară o înregistrare care ar fi de la STS pe 112 din care rezulta că poliţistul s-a coordonat cu dispecerii la un moment dat, spunându-i să aşeze corpul copilului pe partea stângă, ajutându-l să-i dea primul ajutor şi respectiva imagine, am văzut aceste comentarii, dar nu am dovada că aşa s-a întâmplat, sunt convins că procurorul o va avea în final, ar arăta că fetiţa se afla poziţionată pe partea stângă atunci când au venit salvatorii, în mai puţin de opt minute de la apel, şi poliţistul ar fi fost cel care ar fi întors victima pe partea stângă”.


Bode a mai anunțat că MAI va reanaliza procesul de recrutare a personalului din surse externe.

”Am decis să reanalizăm procesul de recrutare din surse externe, pe cât de necesar, pe atât de riscant”, a declarat ministrul, adăugând că va fi pus accent și pe procesul de pregătire profesională.

În același timp, tragedia de la Bolintin Vale a scos la iveală putregaiul, a mai spus ministrul, precizând că i-a cerut șefului Inspectoratului General al Poliției o evaluare a tuturor inspectoratelor județene.

”Voi continua să dispun măsuri care să conducă la o curățenie în propria orgadă. Pădure fără uscături nu există”, a mai spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22