Bodog: Nu facem vaccinare cu forţa; nu vom interzice copiilor nevaccinaţi să intre în şcoli

E.b. | 01.05.2017

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, spune într-un interviu pentru News.ro că imunizarea nu se face cu forţa, că nu vor fi adunaţi părinţii "cu arcanul” să vină cu copiii la vaccinare.

Pe aceeași temă

 

 

 

Bodog adaugă şi că nici nu vor fi poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză vaccinarea, dar trebuie asumată responsabilitatea deciziei.

 

Ministrul Sănătăţii susţine că nu poţi interzice unui copil să intre în şcoală pentru că nu este vaccinat, pentru că educaţia este un drept care trebuie respectat. Bodog mai spune că are două fete şi amândouă sunt vaccinate, iar opinia lui este că fiecare părinte responsabil ar trebui să-şi vaccineze copiii.

 

"Nu facem vaccinare cu forţa, nu adunăm copiii cu arcanul sau părinţii cu arcanul ca să-şi aducă copiii la vaccinare. Copiii, când vin la vaccinare, sunt consultaţi de către medicul de familie. Medicul de familie cunoaşte istoricul copilului, în anumite situaţii poate contraindica sau amâna vaccinarea. Procesul de vaccinare nu este un proces de a constrânge pe cineva. Copilul vine, este investigat, este consultat, se recomandă vaccinul, părintele copilului poate să refuze, poate să pună întrebări”, a declarat ministrul Florian Bodog, în interviul pentru agenţia de presă News.ro.

 

Ministrul a arătat că spune cu toată convingerea că un copil nu poate fi privat de vaccinare, dar că respectă decizia părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, însă aceştia trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru consecinţele acestei decizii.

 

 

 

 

"Respect decizia părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii"

 

 

 

 

"Cred, cu toată tăria, că nu putem să privăm un copil de vaccinare. Joi, doamna director regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zsuzsanna Jakab, a spus că cel mai de preţ cadou pe care îl putem fac copilului nostru este imunitatea, şi o facem prin mai multe procedee: alăptându-l la sân, vaccinându-l. Eu vreau să vorbesc ca şi părinte: am două fete, amândouă sunt vaccinate, au fost amândouă la conferinţă joi şi au stat de la început până la sfârşit. Şi cred că fiecare părinte responsabil ar trebui să-şi vaccineze copiii. Asta cred eu. Respect decizia părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, dar cred că trebuie să-şi asume această responsabilitate”, a precizat Florian Bodog.

 

Florian Bodog a adăugat că nu poate să spună că este interzis unui copil care nu este vaccinat să intre în şcoală, pentru că educaţia este un drept care trebuie respectat.

 

"În România, există un drept la educaţie şi cred că nu putem să privăm un copil de educaţie”, a precizat Bodog.

 

Ministrul a mai spus că sunt însă şi copii care au anumite probleme, sensibilităţi sau afecţiuni care contraindică vaccinarea.

 

"Sunt judeţe în care mai multe de 30 la sută dintre copii nu au fost vaccinaţi din cauza stării clinice. Asta înseamnă că, la momentul respectiv, nu s-a putut face vaccinarea”, a precizat Bodog.

 

Ministrul Sănătăţii spus că proiectul Legii vaccinării, care a produs multe controverse, a fost pus în dezbatere publică pentru a da posibilitatea să fie perfecţionat.

 

 

 

 

Singura metodă de a preveni aceste boli grave este vaccinarea

 

 

 

 

"Mie mi-ar plăcea să fie unanim acceptată. Dacă majoritatea populaţiei României acceptă forma de lege care va ieşi, şi eu cred că va ieşi o lege bună, atunci vom avea grupuri tehnice de lucru la fiecare judeţ, care vor putea informa părinţii, care vor discuta cu părinţii. Nu vom avea poliţişti care vor încătuşa părinţii, aşa cum a apărut în media. Ştiu, aceste lucruri se vând, sunt ştiri, dar cred cu tărie că mass-media trebuie să fie alături de Ministerul Sănătăţii. Nu alături de mine, nu contează cine este ministrul Sănătăţii. Eu mi-am asumat acest lucru, de a scoate legea în dezbatere publică, mi-am asumat tot ceea ce primesc prin mesaje şi pe Facebook, şi pe toate canalele posibile. Mi-am asumat şi îmi asum acest lucru, pentru că eu cred cu tărie că singura metodă de a preveni aceste boli grave este vaccinarea. Şi cred că este important ca toţi copiii României să aibă acces la vaccin”, a mai spus Florian Bodog.

 

 

 

 

Studii care infirmă orice legătură între vaccinare şi autism


 

 

 

Directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zsuzsanna Jakab, a declarat, joi că problema imunizării copiilor poate fi rezolvată prin instituirea prin lege a obligativităţii vaccinării pentru a putea intra la şcoală, arătând că existe studii exhaustive care infirmă orice legătură între vaccinare şi autism.

 

"Cred că dacă Legea sănătăţii publice va stabili ca obligatoriu pentru copii să fie vaccinaţi înainte de a intra la şcoală, se va rezolva această problemă", a spus Zsuzsanna Jakab, la o dezbatere pe tema imunizării, organizată la Bucureşti.

 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că şi-a vaccinat ambii copii, deşi a avut "probleme" în a găsi vaccinul de care avea nevoie şi a precizat că susţine ideea că părinţii pot alege ce consideră că este mai bine pentru copiii lor, dar nu şi în cazul în care aceste alegeri îi afectează pe cei din jur, aşa cum se întâmplă în absenţa imunizării.

 

Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

 

 

 

În care părinţii refuză vaccinarea, pot fi sesizate instituţiile abilitate

 

 

 

Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului, pot fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei".

 

Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22