Bogdan Chiritoiu, Consiliul Concurentei: Modul in care Romsilva vinde lemnul este straniu

T.d. | 11.05.2015

Pe aceeași temă

Faptul ca Romsilva vinde lemn fara licitatie sau la licitatii cu un singur comparator e “straniu”, spune presedintele Consiliului Concurentei. Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, statul ar trebui sa organizeze licitatii obligatorii atunci cand vinde ceva.

“Avem o problema de principiu, faptul ca Romsilva e si agent economic si are si atributii de autoritate publica, ceea ce creeaza o anumita tensiune, un conflict intre cele doua obiective”, a spus seful Consiliului Concurentei, potrivit Romania Libera.

Chiritoiu arata ca “e straniu cum se comercializeaza lemnul si am fost surprinsi cum se poate vinde fara licitatie. Statul cumpara, si avem o legislatie privind achizitiile publice, care spune ca nu se poate cumpara fara licitatie, dar cand statul vinde ceva, nu avem o legislatie”.

Oficialul crede ca ar trebui organizate licitatii obligatorii atunci cand Romsilva vinde lemn.

Bogdan Chiritoiu a mai spus ca institutia pe care o conduce lucreaza la o analiza asupra pietei lemnului care va fi facuta publica in perioada urmatoare.

In contextul protestelor organizate sambata in mai multe orase din tara impotriva defrisarilor ilegale, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va pune problema defrisarilor ilegale pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Sunt convins ca vom reusi nu doar sa stopam fenomenul, dar si ca institutiile statului ii vor identifica si trage la raspundere pe cei vinovati”, arata seful statului, intr-un mesaj pe Facebook.

De asemenea, Guvernul a sesizat DNA privind nereguli identificate in procesul de valorificare a fondului forestier, se arata intr-o sinteza a unor rapoarte de control intocmite dupa o serie de verificari la mai multe directii silvice din tara.

Este vorba despre directiile silvice din Bistrita-Nasaud, Maramures, Mehedinti, Neamt si Suceava.

Controlul a vizat perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012 si arata, printre altele, faptul ca membrii Consiliului de Administratie al Romsilva au adoptat, cu depasirea competentelor legale, un regulament privind vanzarea masei lemnoase recoltata anual din fondul forestier national.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22