Bogdan Olteanu, audiat la DNA în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro

E.b. | 10.08.2016

Bogdan Olteanu a venit la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Fostul viceguvernator BNR ar fi primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu.

Pe aceeași temă

UPDATE: Attila Korodi, fost ministru al Mediului, a fost audiat ca martor de procurorii DNA în dosarul lui Bogdan Olteanu. Fostul ministru a dat clarificări cu privire la modul în care Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării.

 

Banii i s-ar fi dat lui Olteanu în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

 

Tot astăzi este audiat, ca martor, în același dosar și fostul ministru Attila Korodi.

 

Bogdan Olteanu a fost citat să se prezinte miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru noi acte procedurale, conform news.ro.

 

El este în arest la domiciliu din 29 iulie, iar la 1 august a demisionat din funcţia de viceguvernator al BNR. Demisia a fost înregistrată în Parlament şi este luată în discuţie meircuri de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

 

Procurorii DNA vor ca Bogdan Oltranu să fie arestat preventive şi au contestat decizia arestului la domiciliu, contestaţia urmând să fie judecată la 11 august de către ICCJ.

 

Anchetatorii arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

 

 

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea lui Liviu Mihaiu în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Mihaiu care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de desemnată pentru acel post, arată anchetatorii DNA.

 

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

 

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.

 

DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane.

 

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22