Bogdan Olteanu va demisiona luni din functia de viceguvernator al BNR

Dora Vulcan | 29.07.2016

Avocatul viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, a declarat astazi in asteptarea sentintei de la Curtea Suprema in dosarul retinerii clientului sau ca acesta isi va inainta luni demisia de la BNR.

Pe aceeași temă

 

Intervievat vineri de Digi 24 cu privire la competenta care l-a recomandat pe Bogdan Olteanu pentru o functie atat de inalta si de tehnica la conducerea bancii centrale a Romaniei si la expunerea negativa a BNR in urma acestui scandal, Adrian Vasilescu, consilier al presedintelui BNR a spus ca institutia bancara nu va lua nicio decizie impotriva unui "jurist de marca" al bancii pana cand instanta nu se va pronunta. 

 

 Intentia a venit exprimata tot din partea lui Olteanu, adica a avocatului sau care a motivat decizia clientului sau de a demisiona prin faptul ca Bogdan Olteanu nu doreste ca BNR sa fie "tarata intr-un spectacol mediatic".

 

Potrivit avocatului, Bogdan Olteanu este "consternat ca i s-a intamplat acest lucru", respectiv acuzatiile aduse de DNA.

 

Directia Nationala Anticoruptie a confirmat vineri dimineata informatia potrivit careia Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, a fost retinut pentru 24 de ore sub acuzatia de trafic de influenta.

 

Procurorii afirma, intr-un comunicat publicat pe site-ul DNA, ca "exista date si probe potrivit carora" in perioada iulie - noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, care la acea vreme era presedinte al Camerei Deputatilor din partea PNL, "a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii".

 

"Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic", se arata in acest comunicat.

 

In urma "diligentelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectiva a fost numita la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii". Potrivit unor surse judiciare, este vorba de Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunarii, care a negat insa orice implicare intr-o fapta de coruptie.

 

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane, precizeaza procurorii.

 

Bogdan Olteanu a fost prezentat vineri Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

 

Retinerea lui Bogdan Olteanu vine dupa ce, joi, Sorin Ovidiu Vintu a fost adus la DNA din Penitenciarul Rahova, pentru a fi audiat intr-un dosar de cumparare de influenta.

 

Potrivit unor surse judiciare, Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi dat lui Bogdan Olteanu un million de euro pentru ca acesta sa sprijine numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. In dosar, potrivit unor surse judiciare, ar fi implicat si numele lui Calin Popescu Tariceanu, care a negat insa orice acuzatii.

 

Si Liviu Mihaiu a respins acuzatiile, precizand, pe contul lui de Facebook, ca nu a stiut nimic despre aceasta "pretinsa tranzactie pe spezele numirii" sale ca guvernator si crede ca a fost vorba despre un "foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (si) pe seful Camerei Deputatilor la mana". 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22