BOR: Se amână împărtășirea credincioșilor din cauza epidemiei de Covid-19

Laurentiu Gheorghe | 13.05.2020

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat că până la finalizarea consultărilor inter-ortodoxe se amână împărtășirea credincioșilor: Nu există un conflict între credință și rațiunea practică.

Pe aceeași temă

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe a explicat că a mai existat un astfel de „moment dramatic” în 1829, şi tot din motive legate de epidemie, comentând că nu există un conflict între credinţă şi raţiunea practică.

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie”, a declarat Bănescu.

În acest moment sunt clare câteva lucruri, deşi cu un caracter temporar, potrivit sursei citate:

  • slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară;

  • bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie;

  • împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe

El a menţionat că „a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtăşirii, timp de două luni, chiar, în 1829, şi tot din motive legate de epidemie".

„Nu este nimic total nou şi nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să îl ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creştin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a 'celor sfinte' şi de punerea în conflict a credinţei profunde cu raţiunea practică. Creştinismul autentic, hrănit din fidelitatea faţă de Tradiţia genuină a Evangheliei şi faţă de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credinţa şi raţiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credinţa în Hristos, nu din aceea în propria credinţă", a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22