Borcea, liber după 9 luni. Avea de executat șapte ani și jumătate. A beneficiat și de 30 de libere

Dora Vulcan | 06.11.2019

Tribunalul Ilfov a decis, miercuri, ca fostul finanţator al clubului Dinamo Cristian Borcea să fie eliberat condiţionat din Penitenciarul Jilava, unde executa o condamnare de 7 ani şi 6 luni închisoare.

Pe aceeași temă

Pedeapsa a rezultat în urma contopirii pedepselor primite în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi în dosarul transferurilor din fotbal.

Borcea a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani și 6 luni în cele două dosare, din care 5 ani și o lună a stat în penitenciar. Dacă ce instanța i-a admis definitiv cererea de liberare condiționată, Borcea va executa restul pedepsei în libertate, urmând să fie supravegheat de un ofițer de probațiune până la executarea integrală a pedepsei.

Tribunalul a respins contestaţia procurorilor şi a menţinut decizia de eliberare dată în luna septembrie de Judecătoria Sectorului 4.

"În temeiul art. 425 ind.1 alin. 7 pct. 1 lit. b rap. la art. 587 alin. 3 C. pr. pen. respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie. Menţine dispoziţiile sentinţei penale nr. 2.586 din data de 11.09.2019 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul nr. 21740/4/2019. Dispune punerea de îndată în libertate a intimatului - condamnat Borcea Cristian, de sub puterea MEPÎ nr. 132/2019 emis de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în baza sentinţei penale nr.48/2019, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 06.11.2019", se arată în decizia tribunalului, citată de Agerpres.

În timpul procesului desfăşurat la Judecătoria Sectorului 4, Cristian Borcea afirma că a muncit "non-stop" în penitenciar şi a participat la cursuri şi programe în închisoare.

"Am participat în aceste cinci luni la cursuri şi programe. Am plătit prejudiciile, plus două milioane euro penalităţi. Am participat la toate cursurile şi programele. Am fost vizitat de toţi cei 9 copii. Am muncit non-stop în penitenciar", declara atunci Borcea.

Avocata acestuia, Alice Drăghici, a spus că Borcea a executat 2.400 de zile de detenţie, depăşind fracţia prevăzută de lege pentru a beneficia de eliberare condiţionată, el având 414 zile câştigate prin muncă.

"A fost stăruitor în muncă. A fost internat pentru monitorizarea afecţiunii cardiace pe perioada de carantină. După carantină, a fost transferat la Jilava şi a cerut să fie selectat la muncă. Nu a fost sancţionat niciodată, fiind recompensat gradual cu vizite şi părăsirea penitenciarului. A urmat nenumărate programe socio-educative. Cea mai concretă dovadă de regret este că el a plătit prejudiciul. Păstrează legătura cu familia şi a fost vizitat ori de câte ori a fost posibil de către toţi cei nouă copii", a arătat avocata.

Cristian Borcea are o condamnare de 7 ani şi 6 luni închisoare, rezultată în urma contopirii pedepselor primite în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi în dosarul transferurilor din fotbal.

Borcea a mai beneficiat de o eliberare condiţionată în iulie 2018, după ce a executat efectiv 4 ani şi 4 luni din pedeapsa de 6 ani şi 4 luni închisoare primită în dosarul transferurilor.

El a fost reîncarcerat pe 8 februarie 2019, după ce a primit 5 ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi Mamaia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22