Băsescu e convins că şefa DNA va afla cine a tras sforile în cazul ordonanţei plagiatelor

E.b. | 07.10.2016

Traian Băsescu a comentat pe Facebook hotărârea Comisiei de învăţământ legată de faptul că deciziile de plagiat să fie luate de către universităţi şi nu de către CNATDCU.

Pe aceeași temă

 

 

El susţine  că este convins că Laura Codruţa Kovesi va cerceta cine a făcut traficul de influenţă pentru ca ”universităţile care au patronat furtul intelectual” să cerceteze tezele suspecte de plagiat.
 

Postarea lui Traian Băsescu vizează raportul Comisiei de învăţământ a Senatului, de respingere al cererii de reexaminare a Legii de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, astfel încât proiectul va merge la votul final în forma iniţială, potrivit căreia decizia privind un eventual plagiat va fi luată de universităţi, nu de către CNATDCU.

 

”Comisia de învăţământ din Senat, condusă de Năpraznica Ecaterina Andronescu şi formată din frăţia PSD-PNL, a decis, în unanimitate, să protejeze furtul intelectual şi impostura politicienilor modificând procedura de evaluare a lucrărilor de doctorat. Astfel, universităţile care au patronat furtul intelectual vor fi acelea care vor evalua lucrările de doctorat suspectate de plagiat. Adică hoţul se va controla singur în buzunare”, susţine fostul preşedinte pe pagina sa Facebook, referindu-se la faptul că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului a fost modificată în Parlament, motiv pentru care Klaus Iohannis a cerut reexaminarea, cerere ce a fost respinsă de comisia de resort a Senatului pe 5 octombrie.

 

Băsescu suspectează că este vorba de trafic de influenţă în acest caz. ”Sunt convins că Laura Codruţa Kovesi va declanşa o anchetă să afle cine a făcut traficul de influenţă pentru modificarea legii”, a scris fostul şef al statului.

 

El consideră că plagiatele au creat ”o imagine hâdă” învăţământului românesc, iar problema aceasta trebuie corectată. ”Cei mai mulţi dintre doctorii impostori nici măcar nu ştiu conţinutul lucrărilor, pentru că de copierea textelor s-au ocupat tot soiul de secretare şi consilieri ai impostorilor. Această armată de impostori a devenit, în mod nedrept pentru cei care şi-au făcut cinstit doctoratul în zile şi nopţi de studiu şi cercetare, oglinda titlului de doctor, imaginea hâdă a învăţământului superior românesc”, a mai scris fostul preşedinte.

 

Raportul comisiei de învăţământ a fost întocmit pe 5 octombrie, potrivit fişei proiectului din Senat. "În şedinţa din 5.10.2016, reanalizând legea în raport cu obiecţiile prezentate în Cererea de reexaminare, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea Cererii de reexaminare", se arată în raportul semnat de preşedintele Comisiei, Ecaterina Andronescu.

 

Proiectul urmează să ajungă la votul final al senatorilor, în plen, conform News.ro.

 

******

 

 

Forma adoptată iniţial de Parlament a fost criticată de preşedintele Klaus Iohannis, care a retrimit proiectul la reexaminare.

Klaus Iohannis arăta că există un "climat actual de neîncredere" în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat, însă această OUG trebuie să "contribuie la realizarea unui sistem educaţional şi de cercetare apt să sancţioneze şi să descurajeze frauda academică", bazat pe proceduri clare şi coerente.

 

Preşedintele afirma că, în ceea ce priveşte procedura obţinerii titlului de doctor, "aparent" aceasta este simplificată, însă "se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică".

 

În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, aşa cum a declarat, la un moment, şi fostul premier Victor Ponta - acuzat de plagiat - că intenţionează să facă, OUG nu "clarifică statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă". "Norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona", spunea preşedintele.

 

Klaus Iohannis avertiza şi că această OUG nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei, "motiv pentru care considerăm că se impune introducerea unor dispoziţii tranzitorii".

 

Preşedintele  spunea că OUG prevede şi că rectorul eliberează diploma de doctor în baza hotărârii senatului universitar/Prezidiului Academiei Române de acordare a titlului de doctor, însă această prevedere" este neclară", întrucât în cadrul Academiei Române nu există funcţia de rector, ceea ce ar duce la dificultăţi în cadrul procedurii de eliberare a diplomelor de doctor de către această instituţie.

 

Plenul Senatului a adoptat, pe 9 mai, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în comisia de învăţământ şi care prevede, în varianta nouă, că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, aşa cum era prevăzut în Ordonanţa dată de Executiv.

Cererea de reexaminare nu a fost adoptată în Camera Deputaţilor din cauza lipsei cvorumului, mergând la amendare la Senat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22