Băsescu: le umpleam botul de sânge pe loc dacă spuneau că-mi garantează mandatul

Dora Vulcan | 12.04.2017

Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei, sustine ca daca Laura Codruta Kovesi sau Florian Coldea si-ar fi permis sa ii spuna, la alegerile prezidentiale din 2009, ca ii garanteaza al doilea mandat le "umplea botul de sange pe loc".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Declaratia a fost facuta intr-o emisiune la Romania TV, in care a fost intrebat despre cele scrise de Dan Andronic în Evenimentul zilei, potrivit căruia în noaptea alegerilor prezidentiale din 2009, procurorul sef al DNA, fostul prim adjunct al SRI Florian Coldea și alti inalti demnitari s-ar fi intalnit acasa la Gabriel Oprea si ar fi sarbatorit faptul ca "au castigat alegerile pentru Basescu".

 

 

 

"Daca acest grup a fraudat cumva alegerile, este deja grup criminal organizat. Dupa articolul lui Andronic, Parchetul General trebuia sa se autosesizeze (...) sa inceapa o ancheta cu privire la ce au facut Maior, Kovesi, Coldea, Oprea in noaptea de 6 decembrie 2009 acasa la Oprea. Daca discutam de posibila fraudare a alegerilor si ca oamenii astia au influentat rezultatul alegerilor, atunci avem deja un exemplu, Dragnea, care a influentat un referendum tot legat de presedinte si a fost condamnat. Oamenii astia de ce sa nu fie condamnati? Dragnea era doar un lider, ei erau reprezentati ai institutiilor statului. Sa stim daca am avut un presedinte care a fost desemnat pentru 5 ani in urma fraudei acestor domni sau doamne, sau am avut un presedinte legitim (...) Pentru ca ei au spus 'La aceasta masa sta tot statul, noi va garantam al doilea mandat'", a declarat Traian Basescu intr-o interventie telefonica la Romania TV, citat de ziare.com.

 

 

 

In plus, fostul presedinte a reamintit ca George Maior "era membru PSD cand l-am pus director la SRI, exact ca sa nu se interpreteze ca mi-am pus omul si folosesc serviciul pentru mine".

 

 

 

"Sa spui ca SRI a lucrat la fraudarea alegerilor in favoarea mea e o copilarie (...) Codruta Kovesi cred ca avea vreo 29 de ani si am numit-o procuror general, adusa de la Sibiu. Pe Coldea era maior si l-am facut prim-adjunct SRI cu gradul de maior. Va imaginati ca vreunul dintre oamenii astia si-ar fi putut vreodata permite sa spuna 'dl presedinte, la aceasta masa sta tot statul, noi va garandam al doilea mandat'?! Le umpleam botul de sange pe loc!", a spus Traian Basescu.

 

 

 

Intrebat daca nu era el presedintele caruia i se promitea un nou mandat, atunci cine era, Basescu a raspuns: "Nu, pentru ca nu recunosc ca asa ceva sa se fi intamplat (...) Eu nu am alte informatii (...) Era imposibil ca un locotenent colonel sa ii spuna presedintelui Romaniei, si un procuror general proaspat numit sa spuna, 'Noi suntem statul, va garantam al doilea mandat'".

 

 

 

Patronul Evz, Dan Andronic, convocat la Comisia parlamentară pentru controlul SRI pentru dezvăluirile sale

 

 

Comisia parlamentară de control a activității SRI a decis să-l audieze săptămâna viitoare pe Dan Andronic în privința afirmațiilor acestuia referitoare la turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009, a anunțat marți președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu, preluat de Digi 24.

 

 

 "În legătură cu afirmațiile făcute de un jurnalist (sic! Dan Andronic nu este jurnalist ci patron de presă și consultant politic, adică PR), Dan Andronic, într-o publicație, făcute în cursul zilei de ieri, pot să vă spun: Suntem atenți la tot ce se publică în presă legat de activitatea SRI și cadrelor acestui serviciu. Nu ne-am propus în niciun moment să interferăm activitatea comisiei cu activitatea altor instituții ale statului. O implicare a SRI, a DNA, a altor instituții din sistemul de securitate națională sau de justiție în procesul electoral ar fi foarte gravă și lucrul ăsta nu ar face decât să submineze bazele democratice ale statului român. După îndelungi consultări am constatat cu toții că nu avem în articolul publicat elemente suficiente care să ne contureze implicarea SRI în procesul electoral, dar am considerat că este util să-l invităm pe Dan Andronic în cursul săptămânii viitoare la audieri pentru a veni cu date și informații precise", a anunțat Țuțuianu.

 

 

 

Țuțuianu dă asigurări că membrii comisiei vor verifica doar ceea ce are legătură cu SRI.

 

 

"Dacă vor fi elemente care privesc activitatea altor instituții, evident că competența aparține Parchetului de pe lângă ICCJ și nu comisiei noastre.Deocamdată, avem o poveste care este ambalată frumos. Am recitit de mai multe ori articolul respectiv, dar nu am putut trage o concluzie. În schimb, știu că există o preocupare a opiniei publice legat de acest subiect, după cum am spus că o implicare a SRI în procesul electoral ar fi foarte gravă. Din aceste motive îl vom chema la audieri, dacă ne rezultă elemente concrete vom merge mai departe, dacă nu ne rezultă elemente concrete și rămânem în sfera afirmațiilor generale fără niciun fel de indicii concrete, evident că vom clasa cauza pentru că nu avem de ce să pierdem vremea. Nu vreau să facem ca la fotbal, știți că uneori te duci după fente și nu am vrea să facem asta", a mai spus Țuțuianu.    

 

 

Dan Andronic a publicat un articol referitor la seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009, în care a menționat numele mai multor persoane printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22