Băsescu, în scandalul dezinfectantilor: Numai un stat criminal ar secretiza informații

Vlad Toma | 16.05.2016

Traian Băsescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat ca, in timpul celor doua mandate ale sale, nu a primit note informative de la SRI despre Hexi Pharma si despre problema diluarii dezinfectantilor, aflata la baza actualei crize din sanatate.

Pe aceeași temă

 

Băsescu a precizat că legea interzice secretizarea oricăror informaţii atunci când este vorba despre interesul public sau despre încălcări ale legii, transmite B1 TV.

 

''Cu sistemul sanitar, da, au fost, are dreptate SRI-ul, s-au trimis foarte multe informări, în niciun caz însă despre Hexi Pharma, și în niciun caz la președinte. Iată ce scrie la articolul 5 , legea 182. Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor, în scopul ascunderii, încălcării legii. Asta de la Hexi Pharma nu o fi fost încălcare de lege? În scopul ascunderii, încălcării legilor, a erorilor administrative, a ascunderii accesului la informații de interes public. Problema cu Hexi Pharma nu e de interes public?'', a afirmat fostul președinte.

 

Basescu a mai spus ca ''numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului'', precizand că nu CSAT ar trebui să dispună declasificarea acestor informaţii, ci institutia care le-a secretizat.

 

Premierul Cioloş a declarat recent că directorul SRI i-a prezentat o sinteză a informaţiilor deţinute de serviciu privind situaţia din spitale şi notele pe care le-a transmis în ultimii ani autorităţilor.

 

''Domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităților guvernamentale mai multe informări legate inclusiv de infecțiile nozocomiale. L-am rugat să-mi trimită o sinteză și mi-a trimis o sinteză a informațiilor pe care le avea, inclusiv potențiale probleme la modul în care s-au negociat și semnat anumite contracte'', a spus premierul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22