Băsescu vrea să afle cum a influențat Ghiță prezidențialele: Fraudate, dar nu în favoarea mea

E.b. | 16.04.2017

Traian Băsescu a declarat, la România TV, că aşteaptă cu nerăbdare să vadă cum a influenţat Sebastian Ghiţă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009. Asta pentru că, spune Băsescu, scrutinul a fost fraudat, dar nu în favoarea sa.

Pe aceeași temă

 

 

 

„Am o nedumerire teribilă. Înţeleg că şi Sebastian Ghiţă a avut un rol foarte important în alegerile din 2009. Eu pot fi de acord şi cu rolul foarte important al Codruţei Kovesi şi cu rolul foarte important al lui Maior şi cu rolul extraordinar de important al lui Coldea şi cu rolul lui Onţanu şi cu rolul lui Dîncu. Cu toate rolurile pot fi de acord. Ce nu pricep eu, oamenii aştia au schimbat rezultatul alegerilor cumva, au măsluit procese verbale, au dat ordine să fie inversat rezultatul?”, a afirmat Traian Băsescu, la România TV, conform News.ro

 

El a ţinut să precizeze că nu poate fi de acord cu faptul că întâlnirea dintre Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea şi Gabriel Oprea din seara turului doi ale alegerilor prezidenţiale din 2009 ar fi putut că genereze schimbarea rezultatului scrutinului.

 

„Această întâlnire ar fi putut să genereze schimbarea rezultatului alegerilor, cu asta nu mai sunt de acord. Cu atât  mai mult cu cât, ştim foarte bine, că la orice test s-a făcut, s-a făcut testul numărării rezultatelor nule, cel care au fost furat am fost eu. Cum puteau influenţa rezultatul alegerilor aceşti oameni când într-o secţie de votare era un singur reprezentant al meu şi toţi ceilalţi reprezentanţi făceau parte din partide ostile mie, deci UDMR, PC, PNL, PSD. Erau într-o coaliţie anti-Băsescu”, a afirmat Băsescu, la România TV.

 

În încheiere, Băsescu a subliniat faptul că alegerile prezidenţiale din 2009 au fost fraudate, dar nu în favoarea sa.

 

Aştept cu nerăbdare să văd cum a influenţat Ghiţă rezultatul alegerile. Vreau să clarific faptul că nu puteau fi fraudate în favoarea mea alegerile. Eu am afirmat rezultatul alegerilor a fost fraudat în defavoarea mea, diferenţa de Mircea Geoană a fost, în mod real, mult mai mare (...). Eu am obligaţia să îmi apăr legitimitatea mandatului”, a conchis Traian Băsescu, la România TV (post controlat de Sebastian Ghiţă). 

 

 

 

Comisie parlamentară de anchetă

 

 

 

Liviu Dragnea, liderul PSD, şi Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedinte ALDE, au anunţat, miercuri, că au convenit să ceară Parlamentului înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru "a clarifica aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial".

Ei susțin că o astfel de comisie este necesară "ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public şi care pun sub semnul întrebării respectarea principiului alegerilor libere şi corecte ca premisă esenţială a funcţionării democraţiei în România".


Informaţiile depre care vorbeşte Dragnea provin de la jurnalistul și omul de afaceri Dan Andronic. El  a scris, in Evz,  că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009.


Andronic susţine că în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor Gabriel Oprea i-a spus să vină la locuinţa sa, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.


Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, marţi, că Dan Andronic, om de afaceri şi consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţa politică acordată de el în campania electorale, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate.

 

 

 

Cinci dosare penale în România

 

 

 

Sebastian Ghiţă, fost deputat, dat în urmprire internațională, a fost localizat şi reţinut la Belgrad. El avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

 

Conform Ministerului Justiţiei, extrădarea lui Ghiţă din Serbia va fi solicitată în baza Convenţiei europene de extrădare. Procurorii sârbi au decis reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă pentru deţinere de documente false. Ulterior, Curtea Supremă a Serbiei a decis plasarea lui Ghiţă în arest pentru două luni.

 

Pe numele lui Sebastian Ghiţă, jutiția română a emis două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22