Bucureștenii vor protesta duminică împotriva încătușării unui bărbat ce a proiectat #Rezist

Redactia | 15.04.2018

​Duminică va avea loc un protest în București, după ce vineri un bărbat care a proiectat mesajul #rezist pe Muzeul de Artă, vineri seara, în timpul festivalului de lumini Spotlight, a fost reținut și amendat de poliție.

Pe aceeași temă

 

 

"Cristian Mihai Dide, un tânăr din București care a participat de-a lungul timpului la mai multe proteste îndreptate împotriva guvernelor PSD-ALDE și împotriva primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost încătușat, arestat și dus la secția de poliție, deoarece a proiectat mesajul #REZIST pe Muzeul de Artă si pe Monumentul Revoluției din centrul Bucureștiului în timpul festivalului luminii "Spotlight", organizat de Primaria Capitalei.

 

Drept raspuns, duminica, ora 21:30, ne strangem in fata Muzeului de Arta, unde proiectam m.esaje. Vino cu un laser verde, rosu, sau cu o lanterna. #lumineazaorasul

 

Daca nu ai laser, vino oricum, proiectam lumina cu led-urile telefoanelor. Este important sa fim sute de persoane care participam si luminam cladirea", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

Argumentele Politiei

 

Mesajul #rezist a fost proiectat pe cladirea Muzeului de Arta dintr-un balcon al unei cladiri din apropiere vineri seara, cand pe Calea Victoriei erau sute de persoane adunate sa vada proiectiile realizate in timpul Spotlight.

 

Conform purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, Diana Sarca, "in seara de 13 aprilie, in jurul orei 22:00, prin sistem 112 a fost sesizat faptul ca pe cladirea Muzeului de Arta sunt proiectate imagini".

 

"La fata locului s-a deplasat un echipaj de ordine si siguranta publica al Sectiei 3 Politie, care pe terasa de la etajul 8 al unei cladiri din proximitatea muzeului, a depistat un barbat care realiza proiectia. Intrucat acesta a refuzat sa se legitimeze si a avut un limbaj injurios, a fost imobilizat si condus la sectia de politie, unde, dupa identificare, a fost sanctionat contraventional", a precizat Sarca.

 

Pe Internet au aparut insa inregistrari cu momentul retinerii barbatului. In imagini se poate vedea cum mai multi politisti l-au pus brutal pe tanar la pamant si l-au incatusat.

 

 

Reactii pe scena politica

 

Retinerea barbatului a starnit reactii si printre politicieni. Europarlamentarul Monica Macovei sustine ca actiunea Politiei reprezinta "expresia statului pe care si-l doresc Dragnea si lacheii lui pusi in functii sa-i serveasca interesele".

 

"Incatusarea si ducerea la sectia de Politie a lui Cristian Dide, unul dintre protestatarii din Piata Victoriei, pentru ca a proiectat #rezist pe Palatul Regal, sunt expresia statului pe care si-l doresc Dragnea si lacheii lui pusi in functii sa-i serveasca interesele: un stat agresiv cu cetatenii lui, care nu accepta libertatea de exprimare, care incalca drepturile omului si nu suporta critica.

 

Dragnea si lacheii lui plantati in functii guvernamentale sunt ca mentalitate si mod de actiune in Turcia dictatorului Erdogan si in Rusia dictatorului Putin. Astea sunt modelele de guvernare ale lui Dragnea, in care cetatenii nu mai au voie sa fie liberi, sunt intimidati si abuzati", a scris pe Facebook Monica Macovei.

 

La randul sau, consilierul USR Clotilde Armand scrie pe Facebook ca, "daca Cristian Mihai Dide a fost acuzat de jandarmi de 'denigrare' (incatusat si pus la pamant) pentru ca a proiectat mesajul #Rezist pe Palatul Regal la festivalul luminii, generalul de armata Mircea Teodor Muresan, cel care a comandat in decembrie 1989 regimentul de tancuri din Pantelimon aflat in pozitii de lupta la Piata Palatului a fost numit de Gabriela Firea reprezentant al comunitatii la Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Bucuresti din PMB. Dupa fapta si rasplata".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22