Buget de criză: Guvernul propune eliminarea unor beneficii acordate bugetarilor și unele subvenții

Laurentiu Gheorghe | 08.02.2021

Pentru reducerea deficitului bugetar, Guvernul pregătește o OUG care elimină unele sporuri și indemnizații acordate bugetarilor, precum și diminuarea subvențiilor, în sumă de 1,8 miliarde de lei.

Pe aceeași temă

Ordonanța ar putea fi adoptată în ședința de miercuri a Guvernului și reprezintă doar prima etapă din măsurile anunțate deja de premierul Florin Cîțu, spun surse guvernamentale.

Anunțul privind economiile bugetare pentru acest an a fost făcut chiar de către primar în cadrul reuniunii de luni dimineață în ședința Biroului Politic Național al PNL. Pentru acest an, bugetarii nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță, deoarece sunt valabile cele acordate în 2019 și 2020 și nefolosite. Guvernul a calculat că doar această măsură va aduce o economie de peste 600 de milioane de lei.

Și transportul gratis pe calea ferată pentru studenți ar urma să fie limitat, prin impunerea unui număr maxim de călătorii pe an.

Liderii Coaliției au luni o nouă ședință pe tema legii bugetului de stat pe 2021, lege întârziată deja cu o săptămână. Cele trei partide din arcul guvernamental trebuie să cadă de acord pe măsurile de austeritate necesare pentru încadrarea unui deficit bugetar maxim de 7,2% din PIB.

Florin Cîțu a anunțat că dorește să desființeze sporurile din sectorul bugetar și că a cerut companiilor de stat planuri de restructurare, în caz contrar urmând ca Guvernul să nu le mai acorde subvenții: „restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare”, a explicat Cîţu.

„Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanţă de urgenţă sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliţie, cu coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică mâine sau miercuri dimineaţă, cel mai târziu", a afirmat Florin Cîţu la Parlament, întrebat despre Legea bugetului de stat.

De asemenea, premierul a confirmat că va reduce subvenția publică pentru partide.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22