Bugetul UE se face greu după Brexit: Două zile de discuții sterile, summit amânat sine die

Laurentiu Gheorghe | 21.02.2020

Liderii statelor membre UE nu au ajuns la un acord după două zile de discuții pe marginea bugetului. „Divergențele sunt prea mari pentru a ajunge la un acord”, a declarat cancelarul Germaniei Angela Merkel

Pe aceeași temă

Liderii celor 27 de state membre UE nu au reușit să ajungă la un compromis, vineri, asupra viitorului buget multianual al UE, la finalul a două zile de summit la Bruxelles, au informat mai multe surse europene, citate de AFP.

Vineri, la finalul discuțiilor dintre cei 27 de șefi de guverne și președinti din UE, nu se ajunsese la apropierea punctelor diverselor state, relatează AFP, citând surse apropiate negocierilor europene. „Nu există un acord, nici o nouă dată pentru un nou summit”, a indicat una dintre sursele citate.

Potrivit sursei, nu s-a ajuns la un acord din cauza divergențelor dintre țările net contribuitoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.

Merkel: Nu se poate ajunge la un acord

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, la finalul summitului, că „diferențele sunt încă prea mari pentru a ajunge la un acord” asupra bugetului UE.

„Va trebui să ne aplecăm din nou asupra chestiunii”, a adăugat Merkel, precizând că data unei viitoare reuniuni nu a fost încă fixată. „Asta ține de președintele Consiliului să decidă”, a spus ea.

„Nu s-a putut ajunge la un acord. Avem nevoie de mai mult timp”, a declarat la rândul său președintele Consiliului European, Charles Michel, însărcinat de statele membre să ducă aceste negocieri.

Macron: „Politica Agricolă Comună nu poate plăti prețul pentru Brexit”

Politica Agricolă Comună (PAC) nu trebuie să plătească prețul pentru Brexit și consecințele acestuia asupra bugetului UE, a afirmat la rândul său președintele francez Emmanuel Macron , la finalul acestui summit extraordinar de două zile încheiat cu un eșec.

„Nu am sacrificat Politica Agricolă Comună și am spus acest lucru foarte clar: PAC nu poate plăti prețul pentru Brexit”, a declarat Macron la plecarea de la summit, în contextul în care sâmbătă este așteptat să participe la Salonul de Agricultură de la Paris.

*****

Liderii europeni s-au reunit joi și vineri la Bruxelles pentru o discuție care se anunța deja intensă asupra bugetului multianual al UE, în condițiile în care mai multe tabere se confruntă pentru a găsi o soluție la dispariția contribuției britanice după Brexit.

Discuția este și mai complicată în acest an, pentru următorul buget 2021-2027, în condițiile dispariției a 75 de miliarde de euro provocată de plecarea britanicilor.

Comisia Europeană vrea să rupă cu această tradiție, în condițiile în care calendarul este strâns. La negocierile din 2013, liderii au ajuns la un acord în 8 februarie, iar procedura a fost complet finalizată la jumătatea lui decembrie. O adoptare tardivă care a dus la pierderea unui an (2014) în distribuția fondurilor europene.

În încercarea de a realiza un avans în dezbateri, președintele Consiliului European Charles Michel a anunțat vinerea trecută o propunere amendată dar, la fel ca tentativa de compromis a președinției finlandeze de la finalul anului trecut, cifrele nu au stârnit entuziasm.

Cu un stat membru în minus, UE trebuie să găsească un echilibru dificil între politicile sale tradiționale, coeziunea (destinată regiunilor mai puțin dezvoltate) și agricultura, și noile priorități pe care și le-a fixat, în special lupta împotriva schimbărilor climatice și afirmarea blocului comunitar pe scena geopolitică (securitate și apărare).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22