Ca sa fie siguri ca trece, PSD va ține referendumul pentru familia traditonala timp de 2 zile

Redactia | 14.09.2018

Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, considera ca Guvernul ar trebui sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii referendumului in sensul introducerii posibilitatii desfasurarii scrutinului de modificare a Constitutiei pe parcursul a doua zile consecutive.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Au fost discutii la Parlament, nu la partid. Eu am spus ca se poate printr-o modificare legislativa. La vremea respectiva a aparut o aberatie pentru ca CCR, din motive care imi scapa, a zis ca trebuie sa fixam data prin lege. Si eu le-am explicat si le-am si demonstrat ca nu se poate fixa o data prin legea referendumului decat daca am fixa, sa zicem, ca in fiecare an pe 25 Decembrie este Craciunul, altminteri nu poti sa pui in lege o data fixa, relatează Ziare.com

 

Dar au apucat sa dea decizia, motiv pentru care la vremea respectiva am gasit solutia cu ultima duminica inainte de expirarea celor 30 de zile, dar nu mi-am dat seama sa las si ipoteza a doua zile consecutive. Dar se poate, teoretic, se poate", a declarat vineri liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, intrebat daca exista discutii in partid privind organizarea referendumului pentru familie pe parcursul a doua zile.

 

Intrebat care este solutia juridica, Nicolae a indicat o ordonanta de urgenta.

 

"Ar fi perfect constitutionala (o ordonanta de urgenta - n.red.), din punctul meu de vedere, pentru ca nu afecteaza drepturi si libertati fundamentale, dimpotriva, le sustine. De asemenea, este justificata din toate punctele de vedere, ca oportunitate, urgenta.

 

Si, mai mult decat atat, revizuirea precedenta a Constitutiei s-a facut prin referendum organizat pe parcursul a doua zile, adica am si un precedent. Eu sunt de parere ca Guvernul trebuie sa emita o ordonanta de urgenta care sa faca toate modificarile necesare", a precizat Serban Nicolae, pentru Mediafax.

 

Potrivit liderului senatorilor PSD, exista si o temere legata de posibilitatea ca o astfel de OUG sa fie declarata neconstitutionala.

 

"Unii se temeau de faptul ca ar putea sa fie contestata, sa fie declarata neconstitutionala, sa ne trezim ca vreo instanta o suspenda si asa mai departe", a spus Serban Nicolae.

 

Potrivit Legii referendumului, "cetatenii Romaniei sunt chemati sa-si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului national".

 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat pe 1 septembrie, dupa sedinta Comitetului Executiv National al partidului, de la Neptun, ca referendumul pentru familie va fi organizat in data de 7 octombrie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22