Cabinetul Ponta a fost silit sa demisioneze dupa ce Gabriel Oprea a refuzat sa se retraga

Iulian Popescu | 04.11.2015

Cabinetul Ponta a fost silit de PSD să demisioneze după ce vicepremierul Gabriel Oprea a refuzat să se retragă, așa cum și-au dorit social-democrații pentru a stopa protestele, scrie Mediafax.

Pe aceeași temă

Liviu Dragnea s-ar fi consultat, marţi noapte, cu mai mulți de la vârful PSD şi a decis că vicepremierul Gabriel Oprea nu mai poate fi susţinut de PSD în Guvern, iar acesta trebuie să demisioneze.

 

Premierul Victor Ponta ar fi fost apoi abordat de lideri social-democrați care i-au prezentat această soluție de ieşire din actuala criză demisia lui Oprea, potrivit unor surse social-democrate, mai scrie Mediafax.

 

La scurt timp după aceste discuţii, preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, s-a exprimat şi public, pe Facebook. "De data aceasta, trebuie să se meargă până la capăt. Trebuie ca societatea să ştie exact cine şi de ce se face vinovat pentru moartea acelor tineri nevinovaţi. (...) Este nevoie să se afle adevărul şi toţi cei care se fac vinovaţi de această tragedie să plătească, indiferent ce funcţii sau responsabilităţi au", a scris preşedintele Camerei Deputaţilor, în timpul manifestaţiilor din Capitală.

 

Potrivit surselor citate, Victor Ponta a avut o discuţie cu vicepremierul Gabriel Oprea, însă acesta a refuzat să demisioneze.

 

Refuzul lui Oprea nu a schimbat, însă, planul PSD, care hotărâse să nu îl mai susţină pe liderul UNPR.

 

În aceste condiţii, lui Victor Ponta i s-a prezentat, de către Liviu Dragnea, varianta ca întregul Cabinet să demisioneze. Potrivit unor surse social-democrate, Victor Ponta a decis să accepte această variantă şi să-şi depună mandatul, ducând la demisia întregului Guvern.

 

Anunţul public a fost făcut, însă, de către Liviu Dragnea, care s-a folosit de ocazie pentru a-l ataca dur pe vicepremierul Gabriel Oprea. "Am înţeles că unii dintre partenerii noştri nu doresc să-şi asume nicio responsabilitate. Nu se mai poate face politică rupt de societate. Dacă ei nu-şi asumă, primul ministru a hotărât să-şi depună mandatul pentru că nu se mai poate continua aşa", a spus Dragnea.

 

Acesta l-a atacat direct şi pe primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. "Dacă un primar nu doreşte să-şi asume nicio responsabilitate şi a adoptat politica struţului, noi nu putem rămâne insensibili. (...) Sunt foarte curios câţi lideri europeni ar trebui să demisioneze pentru ca Piedone să-şi depună mandatul şi să înţeleagă că totuşi România este în altă etapă?", a continuat Dragnea.

 

În acelaşi timp, potrivit unor surse social-democrate, decizia luată de Liviu Dragnea a fost ca PSD să nu mai colaboreze cu UNPR în vederea formării unui nou Cabinet.

 

Social-democraţii s-au răzgândit după anunţul tranşant al PNL, care au spus că îşi doresc un acord politic pentru dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate.

 

PSD nu vrea anticipate, astfel încât, în urma unei şedinţe care a avut loc la Parlament, Liviu Dragnea a declarat că există în continuare o majoritate formată din PSD, ALDE şi UNPR, care doreşte să rămână la guvernare.

 

Singura modificare a fost că actualul vicepremier Gabriel Oprea nu va mai face parte dintr-un eventual nou Cabinet format în jurul PSD, mai scrie Mediafax.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22