Cabinetul Ponta IV, aproape definitivat. Consens in privinta portofoliilor de ministri, dispute privind posturile de vicepremier

T.d. | 12.12.2014

Pe aceeași temă

Guvernul Ponta IV urmeaza a fi definitivat zilele acestea. Daca discutiile privind portofoliile de ministru par a fi incheiate, Coalitia de guvernare mai intampina dificultati in negocierile privind posturile de vicepremier. Partidul Liberal Reformator (PLR), condus de Calin Popescu Tariceanu, ar urma sa preia Economia si Educatia. Viitorul Cabinet Ponta presupune si comasari de ministere, dar si schimbari de ministri, potrivit Evenimentul Zilei.

Discuțiile privind lista noului guvern s-au purtat ieri, în cadru restrâns, la reuniunea de la Palatul Victoria  participând doar premierul Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea și Daniel Constantin, și liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu. În pofida insistențelor PLR, Ministerul Finanțelor, deținut în prezent de Ioana Petrescu, va rămâne la PSD, acest portofoliu urmând a fi ocupat de actualul ministru delegat pentru Buget Darius Vâlcov. De altfel, Bugetul va fuziona cu Finanțele.
 

Andrei Gerea, la Economie

Totusi, liberalii lui Tariceanu vor prelua conducerea ministerului Economiei. Andrei Gerea ar urma sa preia portofoliul, in locul social-democratului Constantin Nita, potrivit unor surse politice.

Deși, inițial, Victor Ponta declara că PLR va avea doar două portofolii, pe lângă Economie, tabăra  Tăriceanu va prelua și Educația prin Daniel Barbu, poziția fiind ocupată acum de Remus Pricopie, și Mediu, prin Grațiela Gavrilescu.

Mediul (deținut de Atilla Korodi) ar urma să fie comasat cu Apele (ministru actual - Doina Pană) și era revendicat și de social-democrata Rovana Plumb, care ar fi renunțat la portofoliul Muncii pe care îl deține în prezent. Divergențe au fost și din cauza posturilor de vicepremier, unul dintre cele patru existente în actuala schemă a Guvernului fiind liber prin plecarea UDMR de la guvernare, care se va oficializa sâmbătă.
 

Disputa vicepremierilor

Unul dintre cele mai negociate subiecte in Coalitia de guvernare este functia de vicepremier. In prezent, exista patru posturi de acest tip, cate unul pentru fiecare partid din Coalitie: Liviu Dragnea (PSD), Daniel Constantin (PC), Gabriel Oprea (UNPR) și Csilla Hegedüs (UDMR).

Liviu Dragnea a susținut însă că în viitoarea schemă ar trebui să rămână cel mult două posturi de vicepremier, ceea ce i-a nemulțumit atât pe Daniel Constantin, cât și pe Tăriceanu, chiar dacă acesta a refuzat să facă publice revendicările PLR, limitându-se la a spune că formațiunea sa dorește ministerele economice.

Nu vă pot spune dacă vom cere funcție de vicepremier. (...) Toate aceste lucruri fac obiectul unor discuții despre care nu pot da detalii”, a declarat Tăriceanu, precizând că negocierile vor continua la finalul acestei săptămâni.

Deocamdată, Daniel Constantin își păstrează postul de vicepremier. PLR a mai revendicat înființarea unui minister care să coordoneze Secretariatul General al guvernului. În condițiile în care lista Cabinetului Ponta IV ar urma să fie prezentată luni, 15 decembrie, în Parlament, noii membri ai echipei vor fi obligați să își asume bugetul elaborat de foștii miniștri. Bugetul de stat va  fi votat in 21 decembrie.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22