Calea spre alegerile anticipate trece prin revenirea la alegerea primarilor în două tururi

Laurentiu Gheorghe | 15.01.2020

Președintele Iohannis a spus, miercuri, că se va ajunge la alegeri anticipate, fără să dezvăluie strategia aleasă. Una dintre variante o reprezintă revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi prin OUG.

Pe aceeași temă

Social-democrații au anunțat deja că modificarea legii electorale în sensul revenirii la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor va atrage automat inițierea unei moțiuni de cenzură. Iar președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul Orban „va promova în foarte scurt timp o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi”. Acest lucru poate fi realizat fie prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului, fie prin OUG.

Oricare dintre soluții va fi aleasă alese, va conduce la declanșarea procedurii de demitere a Guvernului de către PSD, cu mari șanse reușită, ceea ce deschide calea spre declanșarea alegerilor anticipate. Cel mai probabil va fi vorba de OUG, cea mai rapidă metodă, care să includă și dublarea numărului de parlamentari care reprezintă românii din afara țării, ajungându-se la 4 senatori și 8 deputați.

Acesta este numărul maxim de parlamentari care pot fi aleși pe circumscripția Diaspora, în care sunt înregistrați circa 630.000 de români cu drept de vot, scrie G4Media.ro, citând surse liberale.

Despre necesitatea alegerilor anticipate, șeful statului a spus că în Parlament sunt tot aceeași parlamentari care au fost aleși în 2016: „PSD are un număr foarte mare de parlamentari și nu dorește să lase puterea din mână”.

„Este imposibil de gestionat un an întreg cu acea mare majoritate pesedistă în Parlament în condițiile în care românii au spus încă de anul trecut un mare «NU» PSD-ului”, a adăugat Iohannis.

Președintele a respins acuzația că, prin alegeri anticipate, se va ajunge la o criză politică: ”nu se intră într-o criză politică, se intră într-o procedură în care românii își pot exprima opțiunile și pentru Parlamentul României”.

Alegerile europarlamentare și cele prezidențiale de anul trecut ”au fost clar pierdute de PSD”, a adăugat șeful statului.

Întrebat daca i-a cerut premierului Ludovic Orban să-și dea demisia, Iohannis a răspuns: ”Daca voi cere eu vreodată demisia veți auzi aceste lucruri de la mine. Vă reamintesc ca am cerut demisia unor guverne, câteodată cu succes, alta dată mai târziu. Nu am discutat așa ceva”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22