Camelia Bogdan, audiată la DNA după plângerea sa privind excluderea din magistratură

I.g. | 12.07.2017

​Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul ICA, a ajuns la DNA, miercuri după-amiază, la ora 16.00, pentru a fi audiată în urma plângerii sale privind excluderea din magistratură.

Pe aceeași temă

 

"Am primit o citaţie în calitate de persoană vătămată în dosarul în care eu am făcut plângere după excluderea mea din magistratură. Mi-aş dori să se facă verificări extinse privind excluderea mea din magistratură. Am cerut să se verifice o legătură de cauzalitate între excluderea mea şi o posibilă introducere a unor căi extraordinare de atac. Infracţiunile reclamate vizează fals privind apartenenţa la masonerie, alte falsuri, deschideri de corespondenţă, interceptări ale unor sisteme informatice. Plângerile mele au fost depuse în 2016. Domnul Dan Voiculescu a fot ţinut la curent cu punerea în executare a pedepsei de către conducerea Tribunalului Bucureşti. Am sesizat atunci organele de urmărire penală", a declarat înainte de audiere judecătoarea suspendată Camelia Bogdan.

 

Bogdan a mai precizat că Inspecţia Judiciară a desfiinţat o decizie a Agenţiei Naţionale de Integritate care îi era favorabilă şi care avea autoritate de lucru judecat. Camelia Bogdan a mai arătat că a cerut verificări faţă de toţi magistraţii care i au analizat dosarele. "Se fac verificări în acest dosar faţă de şeful inspecţiei judiciare privind apartenenţă acestuia la masonerie, fapt sesizat de mine".


În februarie 2016, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat în cauză, au susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan este incompatibilă deoarece a participat şi predat la un seminar organizat de o asociaţie care era finanţată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosar.

 

În 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea şi au arătat că nu există nicio abatere disciplinară din partea judecătoarei. Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, care a decis să transmită sesizarea la Secţia pentru judecători a CSM, scrie News.ro. Netejoru a susținut că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi încălcat articolul 99 din legea magistraţilor, articol potrivit căruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii.

 

În februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii". Decizia a fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22