Camera Deputatilor elimina plafonul maxim al indemnizatiei pentru mame. Guvernul s-a opus

Vlad Toma | 30.03.2016

Camera Deputaților a votat astazi eliminarea plafonului maxim al indemnizației pentru mame, transmite B1 TV. Conform noilor masuri aprobate astazi, mamele vor avea indemnizatii de 85% din salariu indiferent de perioada de concediu.

Pe aceeași temă

 

Dupa promulgarea proiectului de catre presedinte, mamele sau taţii pot primi 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, indiferent de cât de mare e această sumă. Pana in prezent indemnizația a fost limitată la 3400 de lei pe lună.

 

Printre modificarile legislatiei aflate in proiectul Comisiei de muncă din Camera Deputaților se numarau urmatoarele:

 

  • Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
  • Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege;
  • Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
  • Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut);
  • Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. 

 

Prezentă în ședinta comisiei, ministrul Muncii, Ana Costea, s-a opus mai multor prevederi decise de comisie, potrivit Hot News, printre care eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei/lună. Argumentul ministrului a fost că plafonul e necesat pentru a fi evitate eventuale fraude sau discriminări.

 

Costea a vorbit despre un efort suplimentar de 180 de milioane de lei pe an. Oficialul guvernamental a fost combătut de Rovana Plumb, fost ministru al Muncii, care a declarat în ședința comisiei: “nu putem ține cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii. Nu vreau să mai discutăm despre un efort bugetar când vorbim de copii”.

 

Salariul minim brut la care se raportează calculul indemnizației e de 1050 de lei/lună, urmând ca de la 1 mai să crească la 1250 de lei/lună. Modificările urmează să intre în vigoare de la 1 Iulie 2016.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22