Cancelarul Austriei:România și Bulgaria vor avea un nou calendar de aderare la Schengen la primăvară

L. G. | 07.12.2022

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a lăsat să se înțeleagă că nu va accepta România și Bulgaria în Spațiul Schengen. Decizie finală, după discuțiile cu liderul PPE, Manfred Weber.

Pe aceeași temă

Declaratii Karl Nehammer, cancelarul Austriei:

 • Lucrul care contează este că sunt multe lucruri politice de discutat. Prima este migrația. Nu cred că am fost auziți la Bruxelles.

 • Avem oameni care trec granițele cu miile, nu știm de unde vin, nu știm dacă nu sunt traficanți

 • E motivul pentru care Austria are această viziune. România și Bulgaria nu sunt parte a Schengen.

 • Este o problemă de securitate, nu una politică.

 • Avem o problemă reală cu migrația, dar nu e singura care ne îngrijorează.

Întrebare: Va exista un veto din partea Austriei?

 • După cum spuneam, peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați, au venit din Serbia, Bulgaria, România, Ungaria.

 • Ministrul de interne a avut un deadline și își doresc un nou calendar pentru primăvară.

 • Avem nevoie de granițe eficiente.

 • Suntem o țară în interiorul UE, nu la granița ei.

 • Ministrul de Interne a avut un deadline și propune un nou calendar pentru primăvară.

 • Avem nevoie de granițe eficiente.

 • În acest moment avem o problemă de securitate.

 • Austria e o țară mică și este supusă acelorași presiuni ca o țară mare. Avem 8,9 milioane de locuitori dar același număr de migranți ilegali ca Germania

 • Trebuie să ne arătăm solidaritatea europeană

 • Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată

Manfred Weber:

 • Trebuie sa ne întrebăm cum Ungaria poate ramane membru Schengen in aceste circumstante

 • Avem discuții despre problema migrației

 • Imigrația este o problemă majoră, Austria are peste 100.000 de migranți ilegali pe teritoriul său

 • Nu putem face aceleași greșeli ca în 2015 privind migrația

 • Când e vorba despre Schengen, PPE susține extinderea cu România, Bulgaria și Croația

 • Să ajutam Ucraina la reconstructia ei doar daca ne asiguram ca nu avem probleme cu migratia ilegala

 • Prima problemă e să clarificăm care e obstacolul. Austria consideră că e o problemă care va fi foarte sus pe agenda viitoarelor summit-uri

Stirea initială:

Cu mai puțin de 24 de ore de reuniunea Consiliului JAI în care se decide dacă România va fi primită în Schengen, liderii PPE, cel mai puternic partid din Parlamentul European, au la Viena o serie de întâlniri la nivel înalt cu oficialii austrieci în care transmit un mesaj de susținere pentru țara noastră.

Președintele PPE, Manfred Weber, s-a întâlnit cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în care i-a transmis, fără echivoc, că nu există niciun motiv pentru opoziția Vienei în privința aderării României la Schengen.

„Este un moment în care trebuie sa fim sinceri: întelegem problemele Austriei cu imigranții ilegali, dar până acum Austria nu a spus nimic despre asta. Nu se va rezolva nimic în privința migranților dacă tinem România în afara spațiului Schengen. (...) E o situație foarte specială în Austria, pentru că partidul socialiștilor este împotriva extinderii Schengen. Trebuie să înțelegem că e o țară mică, cu 100.000 de migranți. Văd si înțeleg frustrarea lor, dar nu poți rezolva o frustrare creând o alta frustrare prin ținerea României și Bulgariei în afara spațiului Schengen”, a declarat Weber după întâlnirea cu cancelarul Austriei.

Întrebat dacă mai sunt șanse pentru un vot pozitiv pentru România, liderul PPE a răspuns: „În politică nimic nu e decis până când totul e decis”.

El a insistat că România și Bulgaria au făcut eforturi enorme pentru a îndeplini criteriile de aderare și au implementat regulile Schengen de mulți ani.

Weber a comentat că este nevoie unitate la nivel european, Rusia „fiind interesată să divizeze UE” .

<iframe width="640" height="362" src="https://www.youtube.com/embed/sANBqQz8TF8" title="LIVE: Press point Manfred Weber and Karl Nehammer - EN" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Eurodeputaţii români din grupul Partidului Popular European (PPE) vor sprijini toate soluţiile europene la criza migraţiei care ajută Austria, dar vor fi foarte fermi în a spune că nu acceptă ca România să devină victimă colaterală a problemelor politice interne din Austria, a declarat miercuri, pentru Agerpres, eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedintele acestui grup politic.

Siegfried Mureşan se află printre eurodeputaţii români care participă, de miercuri până vineri, la o reuniune a PPE la nivel înalt de la Viena, prezidată de liderul grupului, Manfred Weber, şi la care participă cancelarul austriac Karl Nehammer, precum şi omologii săi din Slovacia şi Croaţia, Andrej Plenkovic şi Eduard Heger.

„Ce le vom spune? Le vom repeta faptul că România îndeplineşte toate condiţiile de aderare, că aderarea noastră este în interesul întregii UE, le vom asculta de asemenea doleanţele şi argumentele pe care eventual le au şi care să-i ducă la anumite reţineri", a declarat eurodeputatul român.

El susţine că România nu are nicio legătură cu problema legată de migraţie ridicată de Austria. „Tocmai de aceea vom sprijini toate soluţiile europene la criza migraţiei, toate soluţiile care ajută Austria, dar vom fi foarte clari, foarte fermi, în a spune că nu acceptăm ca România să devină victimă colaterală a problemelor politice interne din Austria. Colegii din PPE au fost uniţi alături de noi în ultimele săptămâni şi sunt convins că PPE va fi unit de partea României şi împreună vom încerca să convingem şi acest ultim stat să susţină aderarea noastră la spaţiul Schengen", a mai afirmat el.

Pe ordinea de zi definitivă a Consiliului JAI de joi figurează "implementarea deplină a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România", iar premierul român Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că aderarea României va fi supusă la vot în Consiliul JAI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22