Candidat din partea PNL, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, suspect de plagiat

Dora Vulcan | 05.12.2016

Mai multe articole stiintifice semnate in perioada 2008-2015 de rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), liberalul Marilen Pirtea, cu pretentia si beneficiile aferente conditiei de prim autor, este supus suspiciunilor de plagiat.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: ''Dacă se dovedeşte că a plagiat, drumul PNL şi cel al lui Marilen Pirtea se vor despărţi, dar în acest moment nu vorbim despre o hotărâre sau un lucru dovedit. Cred însă că în acest moment vorbim despre o analiză jurnalistică şi că instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba mai departe", a spus liderul PNL, Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Timisoara.  

 

Rectorul UVT Marilen Pirtea candideaza pe prima pozitie din partea PNL Timis la Camera Deputatilor si face parte din Comisia de Etica a Universitatii de Vest.

 

Universitatea de Vest din Timisoara este cea care a dat recent decizia privind teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.

 

 

Articolul "The Role of Strategic Planning in Modern Organizations"  are patru pagini si ar fi plagiat in totalitate "cu exceptia abstractului si a concluziilor", nu s-au folosit ghilimele nicaieri si nici nu este citata sursa de unde a fost preluat continutul. In schimb, una dintre lucrarile din care s-a plagiat masiv este mentionata in bibliografia de final, scrie Press One. Articolul este semnat de Pirtea ca prim autor si de inca doua persoane (Ana Cristina Nicolescu si Claudiu Botoc) si a aparut in revista "Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica", numarul 11 din 2009, o publicatie academica editata de Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

 

 

 

 

Un alt articol semnat de Marilen Pirtea care ar fi fost plagiat a fost publicat in 2008 si a aparut tot in revista "Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica", cu titlul "Risk Aversion Behavior. Relationship Between Risk Aversion, Prudence and Cautiousness" si care ar fi copiat inca de la primul cuvant din introducere. Ghilimelele nu sunt folosite si nici sursa nu a fost indicata. Sursa originala este un studiu al profesorului Lar Tyge Nielsen, care a declarat pentru Press One ca "nu este necesar sa ofere o declaratie, din moment ce este un 'fapt observabil' ca portiuni din textul sau au fost copiate in textul lui Pirtea fara a fi citate".

 

 

 

"In ceea ce ma priveste, consider ca acuzatia de plagiat este nedreapta", a declarat Marilen Pirtea, pentru Press One.

 

 

 

Unul dintre coautorii lui Marilen Pirtea, Claudiu Botoc, a spus la randul sau ca cele doua articole "sunt, de fapt, prezentari la o conferinta: ambele articole au fost prezentate la conferinta Challenges of Knowledge-Based Contemporary Economy (editiile 2008, respectiv 2009) si au avut caracterul de 'work in progress'".

 

 

 

Botoc a mai declarat ca "partea de similaritate se regaseste in partea de introducere generala a articolelor. Aspectele de similaritate din introducere nu impieteaza asupra elementelor de originalitate din partile centrale ale lucrarilor, precum si din concluziile acestora. Niciunde nu pretindem ca rezultate obtinute de alti autori ar fi rodul muncii noastre". Articolele ar aparea atat in CV-ul profesorului Marilen Pirtea, dar si in cel al lui Botoc. 

 

 

 

articolul integral, AICI

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22