Cannes 2022: Filmul „Metronom” realizat de Alexandru Belc a primit Premiul pentru regie.

L. G. | 28.05.2022

Un Certain Regard, principala secţiune paralelă a Festivalului de film de la Cannes, şi-a anunţat palmaresul ediţiei 2022, filmul „Metronom” primind premiul pentru regie.

Pe aceeași temă

«Metronom» este primul lungmetraj al lui Alexandru Belc. Filmul preia titlul celebrei emisiuni «Metronom» de la Radio Europa Liberă realizată în anii 70 de Cornel Chiriac. Pe genericul filmului figurează o serie de tineri actori talentaţi precum Mara Bugarin, Serban Lazarovici şi Mara Vicol. «Veteranul» Vlad Ivanov interpretează de partea sa rolul unui temut colonel de Securitate.

„Este o perioadă pe care am cunoscut-o la început prin muzică: Janis Joplin, Doors, Mircea Florian. Filmul e povestea unei generaţii care a râvnit la libertate, o generaţie pusă la încercare de regimul comunist al anilor ’70. E o poveste de iubire între doi adolescenţi, dar şi o poveste personală despre trădare, libertate, iertare”, a declarat Alexandru Belc, care semnează scenariul şi regia filmului, citat de Agerpres.

Potrivit sinopsisului filmului, în timp ce Ion Ţiriac şi Ilie Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea “Metronom” de la Europa Liberă. Când el primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, ei ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

“Metronom” este o producţie Strada Film Internaţional (România), Midralgar (Franţa) şi Chainsaw Europe.

„Un Certain Regard prezintă filme ce redau o viziune specială asupra lumii şi adună, în fiecare an, cineaşti unici din întreaga lume într-o selecţie plină de diversitate şi aplomb”, a declarat Thierry Fremaux, directorul festivalului de la Cannes, care a ajuns anul acesta la cea de-a 75-a ediţie.

Premiul Un Certain Regard i-a revenit filmului francez «Les Pires» al lui Lise Akoka şi Romane Gueret în care este se evocă un casting sălbatec într-o suburbie a oraşului Boulogne-sur-Mer.

Au mai fost decernate premiul pentru cea mai bună performanţă, premiul pentru scenariu şi premiul juriului, un juriu prezidat anul acesta de producătoarea italiană Valeria Golino.

Un Certain Regard este o secţiune centrată pe cinema-ul de autor şi pe noile talente. Anul acesta erau 20 de lungmetraje în competiţie.

<iframe width="680" height="375" src="https://www.youtube.com/embed/0F-AVRuzTAI" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22