Carantina românilor care s-au întors în țară a costat până acum 600 de milioane de lei

Laurentiu Gheorghe | 27.05.2020

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, alocarea a 600 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de carantină din această perioadă şi luarea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

Pe aceeași temă

„O alocare extrem de importantă – de 600 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, la dispoziţia prim-ministrului, pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de către diverse instituţii publice centrale sau locale în această perioadă pentru decontarea acestora în ceea ce priveşte sumele cheltuite pentru carantină şi alte măsuri în domeniul sănătăţii”, a declarat Ionel Dancă, la finalul şedinţei de guvern, citat de Agerpres.

De la începutul epidemiei de coronavirus, Guvernul a impus carantinarea pentru două săptămâni a persoanelor care au sosit în România din țări cu focare importante de coronavirus. De la încetarea stării de urgență, nu mai este obligatorie carantina pentru cei care sosesc în țară, aceștia putând să se izoleze la domiciliu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, prin hotărârea adoptată au fost incluse noi categorii de beneficiari pentru care se vor deconta cheltuielile de carantină de la bugetul de stat, respectiv:

– personal medico-sanitar si personal auxiliar sanitar confirmat COVID-19 care nu necesită internarea sau personal medico-sanitar și personal auxiliar sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru

– personal medico-sanitar si personalul auxiliar sanitar încadrat în centrele care efectuează dializa pentru pacienții confirmați COVID-19.

Mai mult, s-a hotărât ca toate cheltuielile cu transportul pentru persoanele care optează pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale să fie decontate prin direcțiile de sănătate publică.

De asemenea, se vor asigura cheltuielile cu hrana pentru personalul medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru – care include 2 mese/zi acordate în spatiul special de carantina, în funcție de programul de lucru al fiecarei persoane.

Tot prin actul normativ s- a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu suma de 600.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru:

a) decontarea cheltuielilor pentru carantină

b) decontarea alocației de hrană în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 725/2020 privind stabilirea măsurilor de sprijinire a persoanelor vulnerabile care se află în izolare la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22