Carmen Dan: Ancheta internă privind mitingul din 10 august a fost suspendată a doua zi

Redactia | 18.09.2018

Ministrul de Interne, Carmen Dan, și Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Român sunt audiați la Comisia pentru Drepturile Omului în cazul protestelor din 10 august.

Pe aceeași temă

 

 

 

La începutul audierii Paraschiv s-a contrat cu deputata PNL Adriana Săftoiu care i-a cerut să comenteze câteva imagini din timpul protestului. „Îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii de Intervenție, îmi asum faptele subordonaților mei”, a spus șeful Brigăzii de intervenție care a adăugat că „i se pune în cârcă un colaj de imagini” de mai bine de o lună, relatează HotNews.ro

 

Ministrul de interne a precizat,totodată, că ancheta internă declanșată la nivelul Jandarmeriei în urma protestului din 10 august a fost suspendată odată cu deschiderea dosarului la Parchetul General. "Atât timp cât avem instituții abilitate care să stabilească dacă s-au încălcat sau nu s-au încălcat drepturile omului, eu ca ministru nu mă pot pronunța, atât timp cât avem la Parchet în instrumentare acest caz.

 

Pot însă să fac precizarea că ulterior datei de 10 august, cred că nu mă înșel dacă spun chiar a doua zi, la nivelul Jandarmeriei Române s-a declanșat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri de la conduita militară.

 

Ministrul de interne a precizat,totodată, că ancheta internă declanșată la nivelul Jandarmeriei în urma protestului din 10 august a fost suspendată odată cu deschiderea dosarului la Parchetul General. "Atât timp cât avem instituții abilitate care să stabilească dacă s-au încălcat sau nu s-au încălcat drepturile omului, eu ca ministru nu mă pot pronunța, atât timp cât avem la Parchet în instrumentare acest caz. Pot însă să fac precizarea că ulterior datei de 10 august, cred că nu mă înșel dacă spun chiar a doua zi, la nivelul Jandarmeriei Române s-a declanșat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri de la conduita militară. Această verificare internă, în conformitate cu prevederile legale, s-a suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea acestui dosar", a spus Carmen Dan.

12:00 Audierea s-a încheiat

UPDATE 11:54 Carmen Dan a comentat că ar fi trebuit să fie prezentate și imagini cu jandarmii care au fost agresați la proteste. 

, a spus Carmen Dan.

 

12:00 Audierea s-a încheiat

 

UPDATE 11:54 Carmen Dan a comentat că ar fi trebuit să fie prezentate și imagini cu jandarmii care au fost agresați la proteste. 

 

UPDATE 11:54 Carmen Dan a comentat că ar fi trebuit să fie prezentate și imagini cu jandarmii care au fost agresați la proteste.

 

UPDATE 11:39 Cătălin Paraschiv a susținut că rularea imaginilor din timpul protestului în Comisie încalcă o decizie a Curții Constituționale. El a fost contrazi de Adriana Săftoiu.

 

UPDATE 11:37 Carmen Dan: A doua zi, la nivelul Jandarmeriei s-a declansat o anchetă pentru eventuale abateri. Aceasta s-a suspendat imediat după ce Parchetul a început ancheta

 

UPDATE 11:24 Carmen Dan nu vrea să răspundă când a fost întrebată ce secretari de stat au fost în Ministerul de Interne în seara protestului.

 

UPDATE 11:14 Cătălin Paraschiv: „Îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii de Intervenție, îmi asum faptele subordonaților mei”. Șeful Brigăzii de intervenție a adăugat că „i se pune în cârcă un colaj de imagini” de mai bine de o lună.

 

UPDATE 11:11 Deputatul PNL Adriana Săftoiu i se adresează colonelului Paraschiv, susținând că Jandarmeria nu pare a fi protejat oamenii pașnici, și i-a cerut să vadă și să comenteze imagini din Piață. Paraschiv se arată iritat și spune că întrebarea nu il priveste pe el, ci pe comandantul acțiunii. El e susținut de Carmen Dan.

 

Pe lângă Dan și Paraschiv, la comisie au fost chemați și Victor Ciorbea (Avocatul Poporului) și Adrian Bulgaru (Directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului).

 

Audierile sunt programate să înceapă la ora 11.00 și au ca scop lămurirea unor aspecte legate de posibile încălcări ale drepturilor omului la manifestările de protest din data de 10 august 2018.

 

Scopul membrilor comisiei este acela de a stabili dacă la protestele organizate în data de 10 august au fost respectate drepturile și libertățile cetățenești, a declarat, la începutul lunii, Adriana Săftoiu, deputat PNL.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22