Carmen Dan, intampinata cu proteste la DIICOT: „Cat de javra poti sa fii, sa gazezi niste copii!”

Laurentiu Gheorghe | 20.12.2019

Fosta șefă a MAI, Carmen Dan, s-a prezentat vineri la DIICOT, în calitate de martor, pentru audieri în dosarul privind intervenția jandarmilor la mitingul din 10 august 2018 din Piața Victoriei.

Pe aceeași temă

„Criminalo! Doamna senator, dă-ți demisia!”, au scandat protestatarii când Carmen Dan a ajuns la sediul DIICOT, vineri dimineață, pentru a fi audiată ca martor în dosarul 10 august 2018. De asemenea, cei câțiva protestatari aflați la DIICOT i-au mai strigat „Cât de javră poți să fii, să gazezi niște copii!”, agitând cătușe ornate cu blăniță roz.

Procurorii DIICOT au reluat audierile in dosarul privind interventia in forta a jandarmilor, iar miercuri a fost citat procurorul militar Bogdan Pirlog, cel care a fost atunci in Piata Victoriei si s-a sesizat in legatura cu actiunea jandarmilor.

DIICOT are in lucru un dosar preluat de la Sectia Parchetelor Militare, in care sunt cercetati sefii din Jandarmerie care au dirijat actiunea de interventie din 10 august 2018.

Este vorba de colonelul Ionut Catalin Sindile, seful Jandarmeriei Romane; colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, prim-adjunct al Jandarmeriei Romane; maiorul Laurentiu Cazan, director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, dar si secretarul de stat Dan Chirica.

Acuzatiile procurorilor

Procurorii militari sustineau ca „mai multe actiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite sa determine si sa justifice necesitatea unei actiuni de restabilire a ordinii publice si sa ajute la crearea aparentei unei actiuni legale de interventie in forta a unitatilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflati in Piata Victoriei din Bucuresti, cu consecinta vatamarii drepturilor legitime ale majoritatii protestatarilor privind libertatea de exprimare si libertatea de intrunire prevazute de Constitutia Romaniei, Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice si Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si cu consecinta exercitarii unor acte de violenta nejustificate de situatia operativa si de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte indreptate inclusiv impotriva copiilor, altfel decat in mod gradual si fara a inceta dupa realizarea scopului misiunii, producandu-se astfel vatamarea unui numar mare de participanti la protest".

De asemenea, DIICOT are in lucru o sesizare a Jandarmeriei Romane, care a reclamat actiuni impotriva ordinii constitutionale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22