CARNEA DE CAL, trimisă din depozitul din Ilfov la şapte restaurante unităţi fast-food

Fara Autor | 21.02.2013

Pe aceeași temă

O parte din carnea de cal etichetată drept carne de vită a fost trimisă de la depozitul din judeţul Ilfov la şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food, produsele nemaifiind găsite la aceste unităţi întrucât au fost achiziţionate cantităţi mici, de trei-patru kilograme, conform Mediafax.

 

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu, a declarat că, potrivit listei de distribuţie de la depozitul din judeţul Ilfov unde a fost găsită carne de cal etichetată drept carne de vită, cantităţi din lotul respectiv au auns în unităţi din industria alimentară.

Unităţile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA, care au constatat că acestea au achiziţionat cantităţi mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aproximativ trei-patru kilograme pe fiecare unitate, acestea nemaifiind găsite, a precizat Mihai Ţurcanu.

Preşedintele ANSVSA a precizat că în depozitul din Ilfov a fost găsită carne congelată etichetate drept "vrăbioară de vită", probele ridicate în urma verificărilor indicând faptul că este carne de cal.

Ţurcanu a mai spus că se fac verificări pentru a se stabili dacă din punct de vedere microbiologic această carne are probleme.

Totodată, Mihai Ţurcanu a spus că au fost sesizate Poliţia Ilfov şi Poliţia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existând posibilitatea ca aceasta să fi fost adusă ilegal în unitatea de depozitare.

Carnea găsită în depozitul din judeţul Ilfov a fost sechestrată, firma fiind sancţionată şi totodată fiind suspendată activitatea acesteia până la soluţionarea problemelor.

Mihai Ţurcanu a precizat că în România sunt 35 de unităţi autorizate pentru tăierea cailor.

El a mai spus că ar putea fi probleme la produsele din carne de cal doar dacă tăierea se face în alte unităţi decât cele autorizate.

Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, a declarat pentru Gândul că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj şi se numeşte Ady Salve.

Carnea provine însă din abatoare din Botoşani şi Bucureşti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe, spune prefectul.

Problema descoperită de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea cărnii, în sensul că erau etichetate legal doar lăzile, nu şi pachetele cu carne.

 "În lăzile care conţin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Ei pun etichetă doar pe cutie, apoi fac xerocopii după original şi pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să ştie ce conţine. Am trimis Poliţia şi Garda Financiară, carnea a fost retrasă de la comercializare şi depozitată la -20 de grade Celsius" , a spus prefectul de Alba pentru Gândul.

Firma din Blaj distribuia carne în restaurante şi depozite.

Sursa: MEDIAFAX

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22