Cartarescu, editorial in Le Monde: Protestam impotriva abjectiei, coruptiei si arogantei

Iulia Mincu | 22.02.2017

Scriitorul Mircea Cartarescu, care a participat la protestele masive anticoruptie, scrie, intr-un editorial pentru Le Monde, ca romanii "vor sta in strada pana cand vor obtine o democratie adevarata".

Pe aceeași temă

 

 

 ”Ne intalnim cu sutele de mii pe strazi si in piete pentru a exercita puterea noastra impotriva fricii, impotriva frigului, impotriva abjectiei umane, impotriva coruptiei organizate, impotriva dispretului si arogantei”, scrie Cartarescu in editorialul din Le Monde.

 


"Radem pana la lacrimi si lacrimile ne ingheata pe obraji cand dam cu ochii de pancartele si caricaturile pe care amatori si caricaturisti deopotriva le fac conducatorilor acestei tari. Da, a fost teribil de frig, dar ne opunem, iar rezistenta, adevarul, rezistenta morala sunt acele valori si principii care ne fac oameni si care reprezinta coloana nosatra vertebrala", scrie Mircea Cartarescu."Vaclav Havel a vorbit despre <puterea celor fara de putere>. Este subiectul cel mai actual in Romania de azi. Ne intalnim cu sutele de mii pe strazi si in piete pentru a exercita puterea noastra impotriva fricii, impotriva frigului, impotriva abjectiei umane, impotriva coruptiei organizate, impotriva dispretului si arogantei. Pentru a arata ca politica ar trebui sa fie etica si in slujba oamenilor. Traim in vremuri nefericite, iar noi nu putem da vina pe nimeni, pentru ca vina ne apartine in totalitate."
 


"E vina noastra, a tuturor, daca Europa astazi seamana cu barca lui Rimbaud. Brexitul este din vina noastra, potentialul Frexit va fi vina noastra. E vina noastra, a tuturor, daca ne aflam in situatia de a contempla lucrurile cum se deterioreze zi dupa zi si nu face nimic, ca si cum proximitatea dezastrului nu ne afecteaza, ci afecteaza doar un vecin.""In cazul in care politica nu este suficienta pentru a proteja viata noastra, demnitatea noastra si viitorul nostru, am ramas cu solutia protestului civic", concluzioneaza Mircea Cartarescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22