Cât de legal este ca Poșta Română să ofere PSD baza de date cu pensionarii din România?

Laurentiu Gheorghe | 04.04.2019

În contractul comercial prin care Poșta distribuie materiale de propagandă fiecărui pensionar din România, se prevede accesul PSD la baza de date a pensionarilor la nivel național, scrie HotNews.ro

Pe aceeași temă

HotNews.ro publică documentul prin care Poșta Română distribuie publicațiile social-democraților din campania electorală în care se precizează livrările vizează toate gospodăriile în care este prezent un pensionar (asigurări sociale, IOVR, invaliditate, SRI, MapN, MAI, agricultor, de urmaș), inclusiv pensionarilor care au optat pentru plata pensiilor prin bancă, în cont curent sau cont de card, se arată în contractul dintre cele două parți, obținut de HotNews.ro. Mai mult, Poșta s-a obligat să pună la dispoziția PSD "informații privind baza de date conținând înregistrări privind segmentul de destinatari selectat (n.a pensionarii), în măsura în care aceasta poate fi furnizată".

Poșta nu a răspuns la întrebarea trimisă de HotNews.ro dacă furnizarea unor asemenea informații se încadrează în cadrul legal.

Contractul dintre Poșta Română și PSD a fost semnat și a intrat în vigoare în data de 27 martie 2019, fiind valabil până la data de 19 aprilie 2019. Obiectul contractului îl constituie prestarea serviciilor constând în primirea, prelucrarea și livrarea trimiterilor neadresate Postmesager PLUS.

  • Postmesager PLUS este serviciul constand in distribuirea pe teritoriul Romaniei de trimiteri neadresate destinate anumitor segmente de clienti despre care se pot solicita infomatii (numar, structura etc.) de la C.N. Posta Romana S.A., identice, cu greutatea maxima de 50 g inclusiv, de tipul: ziare, cataloage, pliante, brosuri sau alte materiale publicitare.

Una dintre obligațiile Poștei, prin acest contract, este următoarea: "să pună la dispoziția Beneficiarului (PSD în acest caz - n.a.) informații privind baza de date conținând înregistrări privind segmentul de destinatari selectat (pensionarii - n.a.), în măsura în care aceasta poate fi furnizată".

În contract se precizează că beneficiarul, respectiv PSD, este obligat să-și asume întreaga răspundere pentru conținutul de text și imagine a trimiterii, în cazul în care acestea încalcă legislația țării sau normele specifice în domeniu. Beneficiarul este singurul responsabil de conținutul trimiterilor.

În contract se mai precizează că sunt excluse de la primire, prelucrare și livrare: trimiteri cu conținut de publicitate electorală prezentate și livrate în perioada de campanie electorală pe care nu sunt indicate expres următoarele informații:

1. numele candidatului independent, denumirea partidului politic sau alianței politice care le-a comandat, după caz;

2. denumirea operatorului economic care le-a realizat;

3. codul de identificare fiscală al mandatarului financiar al formațiunii politice;

4. tirajul, unde este cazul.

PNL acuză Poșta Română de partizanat politic

Liderul PNL Ludovic Orban a prezentat, marți seară, la Realitatea TV, protocolul încheiat între Sindicatului Liber din Poșta Română și PSD care prevede ca Poșta Română să furnizeze date personale ale cetățenilor și să participe la întâlnirile și dezbaterile PSD la europarlamentare, potrivit Mediafax.

„Nu e semnat protocol, dar am aici adresa semnată de dl Brătianu, agentul electoral al PSD, adresa către președinții filialelor Poștei pentru beneficiile salariale care pot fi obținute. Îi transformă pe poștași în informatori PSD. E decizie luată în Comitetul Executiv și această adresă nu e o ficțiune. E scris negru pe alb. SLPR va participa la întâlnirile și dezbaterile PSD la europarlamentare. În primul rând, Poșta Română este transformată în instrument de propagandă al PSD. Doi. Poșta se angajează să pună la dispoziție date personale ale cetățenilor”, a completat președintele liberal.

Precizările vin după ce Poșta Română a transmis, luni, referitor la acuzațiile aduse de Ludovic Orban care a anunțat că PNL va da în judecată PSD pentru că a încheiat un protocol cu Poșta, că a transmis în perioada de precampanie oferte către toate formațiunile, PSD fiind singurul partid care a cerut acest serviciu.

Anterior Orban anunțase că partidul pe care îl conduce va da în judecată PSD pentru că a încheiat un protocol cu Poșta Română, astfel încât pensionarii să primească, odată cu pensia, și un material electoral din partea social-democraților cu mesaje împotriva liberalilor.

Articolul integral îl puteți citi pe HotNews.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22