Catalin Predoiu, dupa votul din Camera Deputatilor: Astazi a fost lansat planul de desfiintare a Justitiei independente

T.d. | 09.06.2015

Pe aceeași temă

Votul dat marti in Camera Deputatilor, prin care a fost respinsa cererea de incepere a urmaririi penale a premierului Victor Ponta, a atras critici dure din partea Opozitiei. Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu crede ca astazi a fost lansat “planul de desfiintare a Justitiei independente”.

Plenul Camerei Deputatilor a respins, marti cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a premierului Victor Ponta, proiectul de hotarare prin care se respingea cererea de urmarire penala fiind adoptat cu 231 voturi “pentru” si 120 “impotriva”. Ieri, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz negativ solicitarii DNA. 

In replica, liderul liberal Catalin Predoiu ii acuza pe Ponta si Tariceanu drept promotorii politicii anti-Justitie.

“Planul de desființare a Justiției independente a fost astăzi lansat”, arata Predoiu.

CITESTE SI: Catalin Predoiu (PNL), dupa dispunerea urmaririi penale fata de Victor Ponta: Avem explicatia razboiului purtat de premier impotriva legii. Demisia lui Ponta e necesara

“Primul pas a fost salvarea Premierului Ponta de urmărire penală. Mesajul implicit către Justiție și români este că Parlamentul este deasupra Justiției și a Legilor. Săptămâna viitoare va fi făcut pasul urmator: vor fi atacate legile penale pentru a lipsi procurorii de mijloace. Apoi, vor încerca desființarea DNA și schimbarea conducerii.

Lucrurile se clarifică. Mișcarea contra Justiției este condusă de Ponta și Tăriceanu”, sustine prim-vicele PNL.
 

Prezent marti dimineata in plen, premierul si-a sustinut cauza:"Cred ca astazi in fata dvs. trebuie dezbatute si decise doua situatii extrem de importante. In primul rand, dvs trebuie sa decideti daca tot ceea ce tine de decizii politice pot sa fie cenzurate de catre o alta putere constitutionala. In concret, numirea unui ministru se face in baza unei propuneri a partidului pe care il reprezinta, in baza deciziei coalitiei, in baza votului parlamentului si in baza decretelor emise. Astazi trebuie sa decideti daca un reprezentat al altei puteri a statului paote sa ii traga la raspundere penala pe cei care iau o decizie politica comuna. 

Eu cred ca trebuie sa ramana ca precedent foarte clar. 

Un Guvern al Romaniei este investit si demis prin proceduri constitutionale - votul dvs in urma alegerilor sau in urma unei motiuni de cenzura. Eu am devenit prim-ministru in urma unei motiuni de cenzura, nu un dosar penal facut pe numele lui Mihai Razvan Ungureanu ", a spus premierul Ponta, urmarit penal de DNA.
 

CITESTE SI: Premierul Ponta AMENINTA Opozitia cu masuri de FORTA si contra-manifestatii. Ministrul Justitiei: Liberalii pot raspunde penal daca organizeaza manifestari politice ILEGALE
 

 

Cu 231 de voturi “pentru” si 120 “impotriva”, plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul de hotarare prin care a respins marti cererea procurorului general privind incuviintarea inceperii urmaririi penale a premierului Victor Ponta pentru trafic de influenta.

Fapte incriminate de DNA se refera la numirea succesiva a lui Dan Sova in functia de ministru, si pentru inceperea urmaririi penale era nevoie de acceptul Camerei Deputatilor.

Victor Ponta este insa urmarit penal pentru alte fapte, presupus savarsite ca avocat inainte de a fi premier: fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 fapte), complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22