Cătălin Predoiu: Străzile sunt nesigure. SUA nu ne fură mândria națională dacă vor să ne ajute

Redactia | 22.01.2020

Ministrul Cătălin Predoiu a ironizat marți seara temerile falșilor patrioți față de intenția SUA de a ajuta România în problema corupției și criminalității organizate.

Pe aceeași temă

Ministrul Cătălin Predoiu a ironizat marți seara, într-un interviu acordat Europa FM temerile falșilor patrioți față de intenția SUA de a ajuta România în problema corupției și criminalității organizate, prin desemnarea unui reprezentant special pentru Bulgaria și Moldova.

„Statele Unite, care sunt un partener al României, când văd că partenerul are o dificultate într-un anumit domeniu, vin și ajută. Ăsta e un demers generos. Eu privesc amuzat și trist în același timp toate comentariile acide legate de această disponibilitate a unor oficiali români, între care mă număr, de a colabora cu partenerii noștri. Noi avem o problemă și vin să ne ofere ajutor. Și eu ce ar trebui să spun? Nu vreau ajutorul dumitale pentru că încalcă, ce?, mândria prost înțeleasă, orgoliul? Asta nu înseamnă că nu sunt stat suveran. Eu decid să mă las ajutat de dvs. sau invers, într-o chestiune în care singuri nu reușim. Or, această problemă a traficului de persoane este în evidentă creștere în România. Fenomenul crește, Statele Unite sunt îngrijorate și sunt gata să ajute. Pot să confirm pentru că am avut patru întâlniri oficiale cu Ambasada SUA la minister. (…) Pentru noi e o veste bună și să nu o privim prostește că cineva ne fură mândria națională din dulap. Dacă vreți să fim mândri de ceva, să terminăm cu acest fenomen în câțiva ani, pentru că acum străzile nu mai sunt sigure, la orice oră și zi și din noapte și în orice parte din oraș”, a afirmat Predoiu.

În decembrie, Statele Unite au desemnat, în premieră, un reprezentant special care se va ocupa de problema corupției, spălării banilor și crimei organizate în România și Bulgaria.

În același context, Predoiu a pus în discuție și problema protocoalelor, în lipsa cărora a crescut infracționalitatea.

„Au fost denunțate, considerate abuzive prin ele însele și s-a închis. (…) Scrie și în raportul de țară, spun și procurorii de la interviu, am discutat și cu miniștri și procurori din alte țări – nu poți să antizezi cooperarea dintre instituții. Trebuie să fie transparentă, în limita legii (...). Nu e normal să ai cercuri infracționale din ce în ce mai agresive, care calcă drepturile cetățeanilor în picioare și nu sunt supravegheate și investigate, știu că nu se uită nimeni și așa am ajuns la cazul tragicomic cu ce s-a întâmplat în Piața Constituției. Aștept cu șefii de parchet, liderii de sistem legitimați, să începem un efort împreună cu Ministerul Justiției și Parlamentul pentru a găsi o soluție. Nu desenez nimic în acest moment, pentru că nu ar fi normal să o fac până nu aflu și părerea specialiștilor. (…) Infractorii sunt din ce în ce mai agresivi, își dispută teritoriile cu săbii și pistoale, dispar oameni și nu mai știm ce se întâmplă cu ei, drepturile cetățeanului român sunt din ce în ce mai încălcate de către cei care comit infracțiuni, nu de cei care îi aleargă pe cei care comit infracțiuni”, a mai spus Predoiu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22