Cătălin Rădulescu, atac la Tudorel Toader: Glumețul Toader se crede un guru al cutumelor juridice

Redactia | 04.01.2019

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu Mitralieră, un susținător înfocat și un apropiat al lui Liviu Dragnea, îl amenință pe Tudorel Toader cu remanierea, dacă nu va iniția ordonanța pe amnistie și grațiere.

Pe aceeași temă

Cunoscut pentru pozițiile foarte dure la adresa independenței justiției, deputatul PSD Cătălin Rădulescu Mitralieră îi cere imperativ ministrului Justiției, Tudorel Toader, să nu mai tergiverseze amnistia și grațierea, tocmai pentru că face parte din Guvern politic al PSD-ALDE. „Vrea sau nu vrea, sau îi place sau nu, trebuie să pună în practică deciziile CEX-ului PSD și programul de guvernare”, a scris Mitralieră pe Facebook.

Criticile lui Rădulescu Mitralieră vin după ce Toader s-a eschivat într-un interviu că va iniția amnistia și grațierea „pentru a nu da foc la țară” și a mai spus că miniștrii nu sunt obligați să execute toate comenzile primite de la partid.

Mesajul integral, postat de Rădulescu Mitralieră pe Facebook:

„Am crezut ca anul 2019 va aduce mai multa intelegere , mai multa liniste si ca actorii politici (si nu numai ) vor intelege pe de-o parte sa se manifeste in limitele constitutionale , dar si pe de alta parte sa inteleaga (unii) ca experienta profesionala nu ii certifica sa fie deasupra deciziilor politice. Nici nu a inceput bine luna Ianuarie si pe scena politica unii continua sa sfideze constitutia (ca si in 2018) iar altii foarte glumeti ne dau lectii de politica penala. In aceasta stare de lucruri trebuie sa fac cateva precizari:

1. Cred ca nu mai putem continua, tolerand atitudinea profund neconstitutionala a Presedintelui Iohannis, fapt pentru care CEx-ul Psd trebuie sa aleaga intre actiunea de acuzare a Presedintelui pentru tradare nationala si incapacitatea temporara a Presedintelui de a-si exercita atributiile constitutionale (prin rea-vointa). Blocajul constitutional, pe care Presedintele Iohanis , l-a practicat (in cazul revocarii procurorului sef Dna , in cazul revocarii procurorului general, refuzand sa numeasca persoana nominalizata ca si procuror sef Dna, refuzand sa revoce doi ministrii si sa numeasca deindata pe ceilalti doi ministrii propusi de premier si refuzand sa numeasca un nou sef de stat major), atacand permanent toate legile trimise de parlament sau blocand (fara motiv) rectificarea bugetara si atacand sistematic guvernul si parlamentul atat pe plan intern dar si international si nerespectand in mod voit deciziile Curtii Constitutionale, ne obliga sa luam o hotarare urgenta.

2. Pe de alta parte am asistat la acest inceput de an, la o lectie de „politica penala” facută in cadrul unui interviu de nimeni altul decat glumetul Tudorel Toader, inca Ministru al Justitiei si care usor usor incepe sa creada ca e un guru al cutumelor juridice. Domnul ministru uita insa unele lucruri esentiale :

a. faptul ca dansul a initiat modificari ale codului penal si ale codului de procedura penala in 2017 si pe care le-a trimis parlamentului (insistand sa ne spuna ca modificarile facute de dansul au fost declarate toate constitutionale), nu putea impiedica exercitarea atributului parlamentar al deputatilor si senatorilor de a prezenta amendamente, cu tot riscul de a-l supara pe domn profesor care tratase destul de simplist modificarea acestor coduri ;

b. am inteles ca dansul nu a batut la usa partidului nostru si a venit ca un cavaler al stoparii ororilor din justitie si al „stingerii focului de dupa ordonanta 13 (declarata in fapt ca fiind constitutionala domnule ministru)” insa trebuie sa inteleaga ca, cu toata experienta juridica pe care nimeni nu i-o neaga, nu a dat vreun examen pe post, si ca vrea sau nu vrea, sau ii place sau nu, trebuie sa puna in practica deciziile CEx-ului Psd si programul de guvernare ;

c. am inteles deasemeni ca, bineinteles, colegii mei care ar trebui sa analizeze motivele acuzatiei de tradare nationala a Presedintelui Iohanis, nu sunt la inaltimea domniei sale si ca nu ar dori neaparat sa se implice in redactarea unei astfel de acuzatii, dar nici nu am vazut stimate domnule ministru, ca ati avut preocupari mari de exemplu sa ne sugerati motive de suspendare a presedintelui pentru incapacitatea temporara de a-si exercita atributiile constitutionale;

d. in ceea ce priveste ordonanta privind articolele declarate de CCR ca fiind constitutionale din codul penal si codul de procedura penala (cu toata supararea ca nu s-au luat exact articolele propuse de dumneavoastra ), sunteti obligat sa o faceti pentru ca in continuare stau oameni in puscarie din cauza ca nu pot beneficia de modificarea acestor coduri si sunt condamnati romani pentru acelasi motiv ;

e. in acelasi timp trebuie sa dati o ordonanta de urgenta care sa stabileasca un termen in care toti romanii care au fost condamnati, folosindu-se interceptari ilegale , protocoale ilegale , echipe mixte procurori – sri ilegale sau completari de 5 sau 3 judecatori constituite ilegal , si se considera nevinovati, sa poata ataca hotararea de condamnare prin actiuni de revizuire ;

f. in final domnule Tudorel Toader, sunteti obligat ca si ministru al justitiei, sa reparati toate ororile facute din 2012 si pana in prezent in justitie , impotriva romanilor si sa eliberati de sub santajul procurorilor Dna si al statului paralel, toti romanii ( fie ei, procurori, judecatori , oameni de afaceri , politicieni , jurnalisti sau oameni de rand ) si asta nu o puteti face decat prin amnistie si gratiere. In istorie, domnule ministru au ramas personalitatile care au avut curajul sa isi asume masuri drepte (poate pentru unii nepopulare ) care au reparat abuzuri , orori ,pentru mii si mii de romani si au redat demnitati , au razbunat familii distruse , si au redat increderea intr-o justitie corecta , in care oamenii nevinovati sa nu mai treaca niciodata prin ce au trecut in acesti 8 ani .

In rest domnule ministru , e plin pamantul de oameni care au crezut ca sunt de neinlocuit”, a scris Radulescu pe Facebook. (Greșelile gramaticale îi aparțin n.r.)

****

Tudorel Toader a declarat, marti, ca nu vrea sa dea foc la tara si sa porneasca proteste violente printr-un proiect de ordonanta pe amnistie si gratiere, mai ales pentru ca el a venit sa stinga efectele OUG 13, care a avut numar cu ghinion.

Cand iei o decizie, in primul rand, nu o iei de unul singur – vorbind de un act juridic, care sa capete continut si forma juridica. Pe de alta parte, iei decizia, masura juridica si esti obligat sa vezi doua componente: oportunitate pe de o parte, legalitate sau constitutionalitate, pe de alta parte. Si-atunci, eu, raspunzand abrupt la intrebare, nu-mi este teama pentru ca am convingerea ca nu fac ceea ce nu trebuie sa fac”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la Antena3.

Toader a mai spus ca niciodata nu a avut, pana acum, sentimentul ca „va da foc la tara”.

„Pana acum nu am avut sentimentul acesta de treaba ca “voi da foc la tara”. Stiu Ordonanta 13, care a avut si un numar cu ghinion, stiu efectele ei, eu am venit sa sting, oarecum, focul de dupa ordonanta, dar nu am aceasta temere pentru ca nu am facut si sigur nu voi face ceva de natura sa creeze macar o astfel de stare de pericol, daramite ca sa-l produca in mod efectiv”, a spus Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22