​Câțu: O bancă cu sediul la Moscova va controla Fondul Suveran. Este Teodorovici spion rus?

Laurentiu Gheorghe | 21.03.2019

Principala țintă a dezvăluirilor făcute de șeful senatorilor liberali este ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, despre care Câțu se întreabă dacă nu este cumva spion rus.

Pe aceeași temă

Argumentul lui Câțu îl reprezintă faptul că Teodorovici a fost numit în luna noiembrie în conducerea Băncii Internaționale de Investiții (BII), cu sediul la Moscova și care ar urma să fie instituția financiară parteneră a Fondului Suveran de Investiții, ceea ce va duce la preluarea controlului asupra unor zone economice din România.

Câțu spune că Teodorovici a promis în cadrul unei reuniuni a BII din CUBA că aceasta va fi principalul finanțator și partener al controversatului Fond Suveran, asta după în drumul spre Havana a făcut o escală la Moscova.

În continuare, imediat după ce Teodorovici s-a întors din Cuba, a fost aprobată celebra OUG 114, care a bulversat întreg mediul de afaceri. Despre aceste lucruri, senatorul PNL a scris și miercuri, și joi

Reamintim că la începutul lunii decembrie, Eugen Teodorovici a fost în Cuba, lucru pe care l-a recunoscut și el după ce apăruseră informații pe Realitatea TV. imediat după ce a participat la ceremoniile de la Focșani dedicate Zilei Naționale, Eugen Teodorovici și Sorina Pintea au plecat în Cuba, pe ruta București - Moscova - Havana. După câteva zile de la aceste dezvăluiri, Teodorovici a spus la Antena 3 că a efectuat o vizită în Cuba, împreună cu Sorina Pintea, dar spune că a avut mandat din partea primului ministru.

Întrebat de ce a făcut escală în Moscova, înainte de a ajunge în Cuba, Teodorovici a răspuns: „asta a fost ruta de zbor”. Teodorovici a susținut că, în cadrul vizitei în Cuba, a avut întâlniri cu vicepreședintele țării, cu ministrul Finanțelor și cu ministrul Sănătății, pentru a discuta despre „datoria istorică a Cubei” și relansarea relațiilor comerciale, precum și chestiuni legate de cooperarea în domeniul medical, potrivit acestuia.

inchide

Florin Câțu susține că Eugen Teodorovici s-a întâlnit, pe 14 noiembrie 2018, cu președintele Băncii Internaționale de Investiții. Banca are sediul la Moscova, statele membre fiind Rusia, România, Bulgaria, Vietnam, Cuba, Mongolia, Ungaria, Cehia și Slovacia. În 2018, prin lege, s-a decis ca România să-și crească participația la capitalul băncii de la 5,9% la 7%, prin majorarea contribuției cu 4 milioane de euro. Potrivit lui Câțu, a doua zi după această întâlnire, Guvernul a hotărât numirea lui Teodorovici în funcția de guvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții. La acea întâlnire s-ar fi discutat și mutarea sediului băncii la Budapesta.

După aceea, cei din conducerea băncii s-au întâlnit la începutul lunii decembrie în Cuba, în stațiunea Varadero, potrivit lui Câțu. Eugen Teodorovici s-a dus în Cuba, după o escală la Moscova. Acolo, ar fi promis că Banca va fi principalul partener și finanțator al Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. La scurt timp după întâlnirea de la Moscova, a fost aprobată pe neașteptate OUG 114.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22