Cazanciuc: Respingerea Agentiei pentru Bunuri Sechestrate, vot impotriva intereselor tarii

I. P. | 13.10.2015

Respingerea de către Senat a proiectului de lege pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate reprezintă un vot împotriva intereselor României, a declarat marți ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Pe aceeași temă

"Am văzut câteva titluri de presă puțin mai devreme, care vorbeau despre o 'marțea neagră'. Nu aș spune că e un fel de 'marțea neagră', dar oricum este un vot împotriva intereselor României ceea ce s-a întâmplat astăzi în Senat. Plecasem destul de optimist de dimineață la Senat, chiar îmi pregătisem un discurs în care încercam să spun că avem ocazia împreună cu senatorii să demitizăm acest 'marți 13' și să arătăm că lucrurile pot să fie și altfel decât în percepția populară. Din păcate nu a fost așa, am avut un vot împotrivă, împotriva unei legi, împotriva intereselor României", a afirmat Cazanciuc la TVR.

 

Proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate nu a primit numarul suficient de voturi in plenul Senatului. Proiectul va merge insa in Camera Deputatilor, camera decizionala.

 

Propunerea a primit 66 voturi pentru si 36 impotriva, iar pentru a fi aprobat erau necesare 84 de voturi pentru, intrucat este vorba de o lege organica iar numarul total de senatori este 166. Din grupul PSD fac parte 82 de senatori. Liberalii au votat impotriva acestui proiect, transmite Hotnews.

 

Iniţiatorul proiectului de lege a fost Guvernul, prin Ministerul Justiţiei. Înainte de votul în plen, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost la şedinţa senatorilor PSD, încercând să-i convingă să voteze proiectul de lege, relateaza Adevarul.
 

Senatorii i-au transmis ministrului ca nu i-a convins scotand proiectul de pe ordinea de zi, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

 

Varianta oficială, prezentată de Cazanciuc, a fost mult mai indulgentă. „Am avut discuţii la grupul PNL şi la grupul UDMR şi astăzi am încercat să explic grupului PSD principiile acestei legi şi am primit destul de multe întrebări referitoare la textul propus “, a spus ministrul, fără a spune nimic despre faptul că a fost scos de pe ordinea de zi.

 

Ministrul Justiţiei speră insa că parlamentarii PSD se vor râzgândi peste noapte.„ Sper că am răspuns tuturor întrebărilor şi sper ca mâine (n.r.- azi) să am un vot favorabil din partea grupului PSD negocierilor“, a adăugat Cazanciuc.

 

CITITI SI: Se infiinteaza Directia de executare silita care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor

 

Senatorii PSD nu par dispuşi să facă pasul în spate. „Nu cred că-l vom vota, pentru că oricum e neconstituţional“, a mai spus pentru „Adevărul“ un senator social-democrat.
 

Politizarea funcţiilor

 

In timp ce proiectul era la Comisia Juridică, parlamentarii au depus, totuşi, un amendament prin care încearcă să politizeze, atât cât se poate, noua instituţie. Deputaţii jurişti au introdus criterii mult mai blânde pentru ocuparea posturilor de director general-adjunct şi de inspector de recuperare.

 

În faza iniţială a proiectului de lege, la condiţiile cerute pentru cel care dorea să ocupe funcţia de director adjunct sau de inspector se stipula: „în ultimii cinci ani să nu fi fost membru al unui partid politic, formaţiune politică sau alianţă politică“ . Comisia juridică a relaxat criteriile: „să nu facă parte dintr-un partid politic, formaţiune politică sau alianţă politică“. Practic, amendamentul adus de senatoarea PSD Doina Federovici poate conduce la următoarea situaţie: ca o persoană să ajungă în fruntea instituţiei la o zi după ce a demisionat dintr-un partid politic.

 

Prevederi ale proiectului

 

Rolul Agenţiei constă în „facilitarea urmăririi şi identificării bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni care pot face obiectul unui sechestru sau confiscare în cursul unor proceduri penale“.

 

Agenţia va fi condusă de un director general, numit din ordin de ministerul Justiţiei pe o perioadă de patru ani şi poate să ocupe funcţia maxim două mandate. În vederea numirii, directorul general trebuie să îndeplinească, printre altele, condiţia de a fi ocupat în ultimii cinci ani funcţia de judecător, procuror sau să facă parte din personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor sau procurorilor. „Din perspectiva noastră, în această structură vor fi în principal magistraţi, care oricum au aceste garanţii, n-au voie să facă parte din nicio structură politică. E o formă de garanţie pe care noi am vrut la vremea respectivă să o avem la nivelul textului de lege“, a spus Cazanciuc.

 

CITIȚI ȘI: Senatorii resping înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22