Cazul Caracal: Testul ADN pentru identificarea rămășițelor Luizei Melencu va fi făcut de FBI

Laurentiu Gheorghe | 25.09.2019

DIICOT a cerut sprijinul FBI pentru realizarea testului ADN în cazul Luizei Melencu, tânăra de 18 ani pe care ar fi ucis-o pe Gheorghe Dincă.

Pe aceeași temă

De asemenea, procurorii DIICOT au solicitat și sprijinul autorităților judiciare din SUA, să efectueze profilul psihologic al lui Gheorghe Dincă, care susține că ar fi ucis două adolescente și le-ar fi incinerat ulterior.

DIICOT a anunțat, miercuri, că procurorii de la structura centrală a direcției au dispus formularea unei cereri de asistență judiciară în materie penală către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), pentru realizarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al Luizei Melencu. DIICOT motivează că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” fiind făcută doar analiza genetică de tip cromozomial.

În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații, fragmentele osoase care urmează să fie analizate.

Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența FBI pentru stabilirea profilului psihologic / comportamental al lui Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal care a susținut că le-a ucis pe Alexandra și pe Luiza.

De asemenea, DIICOT precizează că în acest caz "nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen".

DIICOT face precizări și în cazul Monicăi Melencu, mama Luizei, care a refuzat să îi fie recoltate noi probe biologice pentru expertiza genetică în cazul tinerei de 18 ani, femeia fiind citată cu mandat pentru realizarea acestei proceduri: "Precizăm faptul că activitățile procedurale ce privesc partea civilă Melencu Monica Georgeta se află în conexitate cu activitățile anterior menționate.

Partea civilă, numita Melencu Monica Georgeta, a fost citată pentru data de 26.09.2019, în vederea punerii în executare a autorizării emise la data de 23.09.2019 de către Tribunalul București".

Luni, ofițeri de poliție judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, în baza unei ordonanțe emise de procurori, au mers la locuința Monicăi Melencu, mama Luizei, pentru a preleva probe biologice necesare unei noi expertize judiciare genetice. Potrivit DIICOT, i s-a solicitat consimțământul femeii, iar după ce s-a consultat cu avocatul ales aceasta a refuzat prelevarea de probe.

În aceste condiții, procurorii au solicitat și obținut de la Tribunalul București autorizarea judecătorului pentru a fi prelevate probe biologice de la mama Luizei.

Monica Melencu spunea că nu va permite, chiar dacă procurorii au obținut mandat, să îi fie recoltate probe biologice pentru o nouă expertiză genetică, susținând că anchetatorii ar vrea să "planteze” noile probe în oasele găsite la marginea pădurii, pentru a declara închis cazul Luizei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22